ЗМІ: МВС перетворилось на конвеєр зі збору спонсорської допомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: МВС перетворилось на конвеєр зі збору спонсорської допомоги

1440
Міністерство внутрішніх справ України перетворилося на конвеєр зі збору спонсорської допомоги. Як пише Кореспондент, міліція бере все - від бензину до дорогих машин - і при цьому не хоче розкривати імена дарувальників і ті преференції, які вони отримують за свої внески.
Будь-які дарунки міліції - справа темна. За словами глави МВС Анатолія Могильова, його відомство фінансується на 40% від потреб. Як пише видання, на утримання 300-тисячної армії правоохоронців у бюджеті на 2010 рік передбачено 11,98 млрд грн. - стільки ж, скільки виділяє держава Ізраїль на свою поліцію, в якій служить вдесятеро менше людей.
Тому не дивно, що правоохоронці приймають будь-яку матеріальну допомогу, і все, чого міністерству не вистачає, намагаються добрати за допомогою благодійників. Проте, розкривати джерела цієї допомоги, а також її розмір офіційні представники МВС не хочуть. Все це дає експертам ґрунт для тверджень, що частина цієї допомоги - плата за негласні й навіть незаконні послуги, яку міліціонери надають своїм дарувальникам.
Замість правоохоронців про добродійні внески говорять державні аудитори. Вони вважають, що допомогу, що отримується людьми в синіх мундирах, не завжди використовують за призначенням. А тому, на думку представників Рахункової палати України, її можна розглядати як прояв корупції. Кореспондентові вдаслось знайти людину, яка могла б чесно сказати, що допомагає МВС, і при цьому готова чітко назвати розмір допомоги. Мільйонер Олександр Фельдман заявив, що його фонд за останні три роки пожертвував міліції Харкова майже 2 млн грн.: у 2007 році 200 тисяч пішло на придбання апаратури для вуличного відеоспостереження, а в 2010 стільки ж пішло на покупку 40 комп'ютерів для дільничних. Ще 1,2 млн грн. з фонду Фельдмана перерахували на рахунки Вартового - добродійного фонду сприяння правоохоронним органам в боротьбі із злочинністю.
А ось дізнатись, хто ще допомагає харківській міліції, окрім Фельдмана, Кореспондентові не удалося. У Варті на питання про це відповіли коротко: "Суми вельми скромні, аби про них говорити". Якщо знати, наскільки педантично відносяться до подібних питань в центральному офісі МВС, пише видання, така відповідь не здасться дивною: питання добровільних пожертвувань стало для вітчизняної міліції справжнім табу. Взнати скільки добродійних грошей і матеріальних цінностей отримує міліція, хто найщедріший дарувальник, чи були виявлені порушення у використанні цих коштів, Кореспондентові так і не удалося: два запити, відправлених до прес-служби міністерства, залишилися без відповіді.
В Україні сьогодні діє ціла мережа фондів, основна мета яких - допомога міліції. Працюють вони як з окремими громадянами, так і з крупними підприємствами. І при цьому так само дбайливо зберігають таємниці про гроші відомства, як і самі міліціонери.
Президент маріупольського фонду зі сприяння правоохоронним органам Ігор Васильєв розповідає, що найвагомішу грошову допомогу його організації надають меткомбінати Азовсталь і ММК ім. Ілліча, а також Маріупольський морський торговельний порт.
Яку суму жертвують ці підприємства на потреби МВС, в їх прес-службах розповісти не захотіли. "За законом 5% прибутку може йти на добродійність, ось вони з цих 5% якусь нам частину перераховують", - лише і зміг уточнити Васильєв.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас