"Ъ": Євросоюз розігрує нову хартію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Євросоюз розігрує нову хартію

Енергетика
403
У Санкт-Петербурзі генсекретар Енергохартії Андре Мерньє заявив про те, що вважає пропозицію президента Росії Дмитра Медведєва про перегляд хартії із врахуванням ситуації, що склалася, доцільним. За його словами, ситуація на ринку газу "вимагає, аби всі учасники переглянули свої позиції і, можливо, подумали про нові політичні орієнтири".
Він пояснив, що йдеться про Конвенцію із забезпеченнюяміжнародної енергетичної безпеки, яку Росія має намір розповсюдити найближчим часом. Її тези виклала російська сторона під час засідання робочої групи із модернізації Енергохартії 11 жовтня і ще раніше - на засіданні ОБСЄ у вересні. За словами пана Мерньє, на сесії конференції з Енергохартії наприкінці листопада "ми зможемо почати конкретну роботу із модернізації, чого сьогодні потребує енергетичний сектор по всьому світу".
Конвенція розроблена Міненерго Росії за дорученням уряду в розвиток нової енергостратегії, висунутої Дмитром Медведєвим у квітні 2009 року в Хельсінкі. Вона повинна гарантувати правове забезпечення та імплементацію нової стратегії. У Міненерго Росії і "Газпромі" вчора від коментарів відмовилися, але співробітник відомства підтвердив, що робота над конвенцією продовжується.
Цього разу Єврокомісія готова до залучення України до переговорів з Росією. Прем'єр-міністр Микола Азаров за результатами своїх переговорів з єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Оттінгером заявив, що на першому етапі консультації пройдуть на рівні представників єврокомісара з енергетики і уповноваженими з російської і української сторін. Прем'єр зазначив, що пропозиції України були з цікавістю сприйняті єврокомісаром. При цьому пан Азаров не уточнив деталей даних проектів. Мерньє також підтвердив, що майбутні переговори торкнуться теми транзиту, тому в обговоренні повинна брати участь Україна.
"Україна повинна відновити трубопровідну систему і підвищити пропускну спроможність, аби вона могла повною мірою виконувати функції транзитера", - сказав він. Джерело в Мінпаленерго заявило, що Україна сподівається на те, що Росія на цей раз все ж приєднається до Енергохартії, що дозволить українським компаніям транспортувати середньоазіатський газ до України. "У нас вже зараз є можливість купувати 15-20 млрд кубометрів узбецького і казахського газу щорічно", - пояснив співрозмосник.
Член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима говорить, що постачання додаткових обсягів середньоазіатського газу можуть принципово змінити ситуацію на українському ринку газу. "З урахуванням того, що ще 20 млрд кубометрів планується поставляти по море через СПГ-термінал, Україна створить повноцінну конкуренцію в газовій сфері і матиме в своєму розпорядженні деякий надлишок палива для реекспорту", - зазначає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас