Наприження на світовому валютному ринку зростає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наприження на світовому валютному ринку зростає

Валюта
2008
Токіо закликає Південну Корею і Китай до відповідальних дій на валютному ринку, засуджуючи примусове ослаблення їх нацвалюти. Тим часом Японії, можливо, незабаром знов доведеться втрутитися у ситуацію на власному валютному ринку, оскільки зміцнення єни продовжується.
В переддні саміту фінансової G20 в Сеулі напруженість на світовому валютному ринку зростає. Навіть уряд Японії, який у вересні вперше за останні шість років вдався до прямого втручання у ситуацію на валютному ринку, визнав необхідним попередити Китай і Південну Корею про необхідність "діяти відповідально".
"Нам би хотілося, аби Південна Корея і Китай діяли відповідально, в рамках загальних правил", - заявив прем'єр-міністр Японії Наото Кан, якого цитує Financial Times.
Останнім часом між США і Китаєм ведуться запеклі суречки з питання про необхідність ревальвації юаня. Вашингтон наполягає на тому, що зміцнення китайської нацвалюти має бути швидким і значним, Пекін дає зрозуміти, що поспіх зайвим. Що ж до Південної Кореї, то центральний банк країни недавно провів інтервенції на валютному ринку з метою запобігти подальшому зміцненню валюти. Втім, до аналогічних дій довелося вдатися і самій Японії після того, як єна піднялася в парі з доларом до 15-річного максимуму.
Н.Кан визнає, що інтервенція на валютному ринку дійсно обмежує можливості Японії коментувати поведінку уряду інших країн. Проте Токіо оцінює свої інакше, наполягаючи на тому, що вересневі валютні інтервенції об'ємом $25 млрд були направлені на обмеження волатильності валюти, а не на її примусову девальвацію. "У наші наміри не входить приєднання до валютних перегонів валютної девальвації в державних інтересах", - заявляв раніше заступник міністра фінансів країни Фуміхіко Ігарасі.
Однак Південна Корея також підкреслює, що не намагається запобігти зміцненню нацвалюти, а лише згладжує коливання. Але трейдери говорять, що ЦБ країни бере активну участь в боротьбі з підвищенням курсу вони. Проте за останні три місяці валюта зміцнилася до долара на 8%. Це, зазначає FT, може допомогти Південній Кореї уникнути осуду на зустрічі G20.
Як пише видання, офіційні особи в Сеулі, ймовірно, будуть стривожені заявами японського уряду і спробами порівнювати південнокорейську валютну політику з китайською. Раніше Токіо публічно не коментував це питання, не дивлячись на жорстку конкуренцію між компаніями з Японії і Південної Кореї.
Між тим вірогідність повернення японського уряду на валютний ринок зростає, оскільки єна знов повернулася на максимальний за 15 років рівень в парі з доларом.
В останні місяці світ знаходиться в стані "валютної війни", визнають високопоставлені чиновники і провідні економісти. Російський ЦБ, тим часом, в чемпіонаті із ослаблення валют не бере участі і, навпаки, мінімізує свою присутність на ринку. Так, в середу Банк Росії оголосив про зміну параметрів валютного коридору, давши ринку трохи більше свободи. Віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін напередодні заявив, що "гнучкіший курс не пов'язаний з гонкою девальвацій, а спрямований на мінімізацію або відсутність участі Центрального банку в інтервенціях".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас