"Ъ": Імпорт пустять на м'ясо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Імпорт пустять на м'ясо

Аграрний ринок
628
Держмитслужба і Мінагрополітики уклали угоду "Про обмін інформацією", згідно із якою формуванням митної вартості м'яса сторони займатимуться спільно. Зараз митниця визначає її самостійно, виходячи з вартості продукції на зовнішніх ринках. Від розміру митної вартості залежить розмір збору, що сплачується при ввезенні м'яса і м'ясопродукції.
"Найближчим часом митна вартість м'яса курки буде знижена з $1,07/кг до $0,8/кг",- повідомив вчора голова Держмитслужби Ігор Калетник. Митну вартість інших видів м'яса повинна визначити робоча група у складі представників Мінагрополітики і Держмитслужби.
Рішення змінити принцип визначення митної вартості м'яса було прийнято після звернення в Мінагрополітики імпортерів і переробників, які звинуватили Держмитслужбу у завищенні митної вартості продукту, розповіли Ъ у міністерстві. Раніше учасники ринку говорили, що через підвищення митної вартості цього року значно зменшився імпорт м'яса. Так, за даними Держмитслужби, за дев'ять місяців обсяг імпорту м'яса і субпродуктів зменшився у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року на 17%, до 268 тис. т. Зниження імпорту призвело до різкого зростання цін на внутрішньому ринку. Вчора це відкрито визнали в Мінагрополітики.
"Існує дефіцит м'яса птиці, яловичини і свинини. Аби його покрити, в нинішньому році необхідно ввезти 320-340 тис. т", - заявив міністр агрополітики Микола Присяжнюк. До цих пір уряд, навпаки, обмежував імпорт м'яса для підтримки вітчизняних виробників.
Підвищення цін на м'ясо стало однією з причин зростання інфляції в країні. У вересні вона склала 2,9%, повідомляв Держкомстат. З початку року оптові ціни на свинину збільшилися з 11-12 грн/кг до 16-17 грн/кг, на яловичину - з 9-11 грн/кг до 12-13 грн/кг, що призвело до значного подорожчання м'ясних і ковбасних виробів, зазначив гендиректор "Українського клубу аграрного бізнесу" Володимир Лапа. За його словами, закупівельні ціни на м'ясо птиці залишалися стабільними - 16-17 грн/кг, проте в роздрібі, за даними учасників ринку, вони підвищилися на 12-13%.
Зниження митної вартості м'яса птиці, хоча і сприятиме зростанню обсягу його імпорту, не приведе до істотного зниження цін на нього на внутрішньому ринку, вважає директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка. "До кінця року ціни можуть знизитися не більше ніж на 2-7%", - говорить він.
Рішення уряду вдарить по виробниках м'яса. "Дефіциту м'яса курки в Україні немає - багато підприємств не можуть навіть збути свою продукцію, через що змушені зупиняти роботу, - зазначає почесний президент компанії 'Агромарс' (другий за величиною виробник охолодженого м'яса курки в країні; ТМ 'Гаврилівські курчата') Євген Сигал.- Зниження митної вартості імпортного м'яса перетворить птахівницьку галузь на братську могилу". Він нагадує, що в нинішньому році з ринку пішов один з найбільших виробників - "Руби Роз Агрікол".
Однак не для всіх виробників імпорт виявиться настільки згубним. За словами гендиректора ДІК BG Capital Ніка Піацци, найбільший виробник охолодженого м'яса курки в Україні "Миронівський хлібопродукт" (МХП; ТМ "Наша Ряба") "має міцні позиції на ринку, у нього сильна торговельна марка і висока лояльність споживачів". "Імпортне м'ясо курки використовується в основному для виробництва ковбасних для м'яса виробів, а МХП розвиває цей напрям", - говорить пан Піацца. У минулому році в об'ємі виручки МХП ($711 млн) на частку м'ясовиробництва припадало 8,4%. У прес-службі МХП від коментарів відмовилися.
В компаніях-імпортерах м'яса від офіційних коментарів вчора відмовилися. Але менеджер однієї з них на правах анонімності повідомив, що за останні п'ять років більшість компаній були змушені піти з ринку. Зараз близько 80% м'яса в країну імпортується м'ясопереробниками , які використовують його для виробництва м'ясних і ковбасних виробів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас