Світовий ринок вже відчув відсутність російського зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий ринок вже відчув відсутність російського зерна

Аграрний ринок
351
Світовий ринок вже відчув брак російського зерна, вважає віце-президент Американської пшеничної асоціації Вінс Петерсон.
"Ринок вже відчув дефіцит у розмірі 15-20 млн тонн через відсутність російського, а також українського і казахстанського експортного зерна", - заявив Петерсон під час відеомоств "Москва-Вашингтон" на тему "Експорт зерна: перспективи Росії на світовому ринку".
Разом з тим Петерсон вважає, що Росія може досить швидко відновити свої позиції на світовому ринку зерна. "Але тут важливо говорити про втрату репутації, про те, що на повернення репутації знадобляться роки", - сказав він.
За його словами, заборона коштуватиме економіці Росії грошей: "Росії прийдеться за це дорого заплатити". Цією платою може стати зниження урожаю наступного року, вважає провідний економіст міністерства сільського господарства США Едвард Аллен. "Наступного року урожай буде менше того, який міг би бути, якби не було заборони на експорт зерна", - заявив він.
Зі свого боку представник Мінсільгоспу РФ Олег Аксенов заявив, що введена Росією заборона на експорт зерна з 15 серпня цього року було правильним рішенням. Воно прийняте в першу чергу для того, щоб в умовах жорстокої посухи забезпечити країну зерном у необхідній кількості.
Як вважає президент Російського зернового союзу Аркадій Злочевський, який взяв участь у відеомості, Росія зможе швидко відновити втрачені позиції на світовому ринку, якщо зможе запропонувати зерно за нижчими цінами. "Ми змогли запропонувати світовому ринку зерно аналогічної якості за нижчою ціною, і ринок нас прийняв, - сказав він. - І доки ми зможемо пропонувати дешевше зерно, з поверненням проблем не буде".
Обговорюючи можливу дату зняття заборони на експорт зерна (поки, відповідно до постанови уряду, вона діє до 31 грудня 2010 року), Злочевський заявив, що "заборона буде продовжена до початку нового сезону (тобто до 1 липня 2011 року).
Відповідаючи на питання американських колег про можливі обсяги імпорту зерна до РФ, О.Аксенов заявив, що "проблема збільшення імпорту перед Росією не стоїть".
У свою чергу Злочевський нагадав, що "є традиційний імпорт, який здійснюється щороку, це ввезення із Казахстану пшениці з дуже високою клейковиною для формування помольних партій зерна". "Цей процес продовжуватиметься, і він ніяк не пов'язаний із браком ресурсів, це просто вигідно з економічної точки зору", - заявив глава Зернового союзу.
Однак він не виключає, що цього року Росія може збільшити імпорт вівса, якого, за попередніми оцінками, не вистачатиме для забезпечення внутрішніх потреб. Обсяг імпорту він оцінює в 20-30% від потреб. Проте він не бачить в цьому нічого екстраординарного і вважає, що це не порушить зерновий баланс. "Ми самодостатні цього сезону, і повторення ситуації, коли Росія зверталася за допомогою до світової спільноти і США, нам не загрожує", - підкреслив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас