П’ятницький: Україна погодилася на лібералізацію всіх тарифів при торгівлі з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П’ятницький: Україна погодилася на лібералізацію всіх тарифів при торгівлі з ЄС

Казна та Політика
347
Українська сторона під час переговорів про створення зони вільної торгівлі з ЄС запропонувала схему поступової лібералізації всіх без винятку тарифних ліній при торгівлі з Євросоюзом, повідомив глава української переговорної групи, заступник міністра економіки Валерій П’ятницький в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".
За його словами, Україні і ЄС вже досить давно вдалося досягти домовленостей про лібералізацію 95% обсягів торгівлі і не менше 95% тарифних ліній.
"Але наші європейські колеги вирішили, що вони більш амбітні, і треба б визначитися з п'ятьма відсотками, що залишилися. І щоб жоден з цих товарів не був виключений з лібералізації. У нас в ці п'ять відсотків попали автомобілі, риба і низка сільськогосподарської продукції - цукор, курятина, свинина, молочна продукція тощо", - сказав П’ятницький.
За його словами, українська сторона запропонувала поступову лібералізацію тарифних ліній, що залишилися.
"Ми запропонували підхід поступової лібералізації, що охоплює вже всі тарифні лінії, включаючи п'ять відсотків, про які я говорив вище. При цьому ми показали приклад динамічного підходу: ми запропонували знижувати впродовж перехідного періоду тарифи на продукцію з цих п'яти відсотків (а це приблизно три з половиною сотні тарифних ліній по сільському господарству) з нинішнього рівня до якогось нижчого (не до нуля), такого, що становить, скажімо, 80 відсотків від сьогоднішнього", - заявив заступник міністра економіки.
Таке рішення української сторони, як стверджує П’ятницький, викликало ентузіазм парламентерів з ЄС, але при цьому українська делегація вимагатиме натомість збільшення квот на постачання українській продукції в ЄС.
"Це тепер сприймається, як наша готовність до подальшої серйозної розмови і лібералізації, і викликало такий ось ентузіазм в європейської сторони. Але ми попередили відразу: ентузіазм буде підкріплений лише в тому випадку, якщо з європейського боку також буде рух назустріч. Свого часу ми вже передавали non paper і стосовно тарифних квот, і стосовно тарифів: пропонували, щоб все-таки застосовувалася динамічна формула - квоти збільшувалися, тарифи зменшувалися", - підкреслив глава української переговорної групи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас