Профспілки проти подвійного оподаткування пенсій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профспілки проти подвійного оподаткування пенсій

Казна та Політика
419
В новому Податковому кодексі влада намагається затвердити подвійне оподаткування пенсій, залишивши при цьому надмірно високі пенсії для деяких громадян. Про це заявив голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якибчук.
Як повідомили УНІАН в прес-службі НФПУ, Якибчук відзначає, що введення будь-якого податку на пенсійне забезпечення є неприйнятним, оскільки це означатиме подвійну форму оподаткування. "Громадяни вже платили податок, коли відраховували кошти на пенсійне страхування. Зобов'язати їх платити податок двічі є нонсенсом", - говорить він.
В той же час, лідер НФПУ відзначає, що введення 15% податку на частину пенсії є спробою влади узаконити надмірно високі пенсії. "Сьогодні розмір середньої пенсії складає 1103 грн., при цьому більшість українців отримують лише мінімальну пенсію, яка з 1 жовтня складає 723 грн. Тому, завуальовано передбачаючи в Податковому кодексі пенсії, які досягатимуть майже 14 тисяч гривень і більше, влада відверто знущається зі свого народу. Зрозуміло, що такі пенсії отримуватимуть лише обрані", - підкреслює Якибчук.
В профспілках переконані, що найбільший розмір пенсії має складати не більше десяти мінімальних пенсій, і не повинен обкладатися жодним податком. "На сьогоднішній день сім тисяч гривень цілком достатньо для пенсіонера, навіть якщо він займав високий пост. Пенсії, які є більшими від цієї суми, однозначно, мають бути скасовані. Адже поки не функціонує повною мірою реформована пенсійна система, такого навантаження по забезпеченню пенсіонерів економіка країни не витримає", - додав Якибчук.
Як повідомляв УНІАН, 7 жовтня 2010 року Верховна Рада схвалила в першому читанні урядовий проект Податкового кодексу. У ньому передбачено оподаткування по ставці 15% частин суми пенсій або щомісячного довічного утримання, яке перевищує максимальний розмір бази нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.
З 1 січня 2011 року набирає чинності Закон України "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". З урахуванням того, що прожитковий мінімум на перше січня 2011 року складатиме 922 грн., максимальна величина бази нарахування єдиного внеску складе 13 830 грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас