Чи буде другий Алчевськ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи буде другий Алчевськ?

Енергетика
958
Вибори 31 жовтня вселяють своєрідний оптимізм: до цієї дати опалювальний сезон має "набрати обертів". Але фахівці застерігають: і напередодні дня голосування українці не застраховані від таких аварій, як в Алчевську Луганської області, де в 2006 році без теплопостачання залишилися близько 700 житлових будинків.
Навіть в столиці - аварія за аварією
"Вранці пробуджуюся, йду у ванну, натискую вимикач - світла немає. Думаю: перегоріла лампочка. Чую підозріле дзюрчання в "змійовику" і розумію, що гарячої води теж немає. Торкаюсь до батареї: знову відключили! - обурюється киянка Ганна, яка живе на Троєщині. - Електричний чайник включити, самі розумієте, неможливо. Виявляється, в будинку немає ні світла, ні гарячої води, ні опалення. Куди бігти, куди звернутися? Домашній телефон теж не працює через відсутність світла. Виходжу на сходовий майданчик: ліфти не працюють. За чотири роки мого життя в цьому новому будинку, який, до речі, належить до хваленого об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, такого ще не було".
Три тижні тому на іншому кінці Києва - на Борщагівці, в старому багатоквартирному будинку, три дні не було світла. "Батареї відключені, обігрівач включити не можна. У мене маленька дочка, я на сьомому місяці вагітності, ще і застуджена, - скаржилася молода мама. - Дуже боялася, щоб дитина не захворіла. Відвезти до родичів не можу - вони в іншому місті. Ми закутувалися у всі теплі речі і ковдри. Я боялася розхворітися ще більше. Це якийсь жах! По всьому будинку горіли свічки. Виявилось, що і свічки коштують тепер недешево. Добре, хоч газ в будинку є, дитину могла нагодувати гарячою їжею. А в сусідніх будинках - електроплитки. Слава богу, холодильник вистояв три дні без електрики - зберіг продукти".
Ці історії - передвісники того, що в нинішньому опалювальному сезоні аварій буде значно більше? "Обладнання тепломереж зношене на 100-120%. Його експлуатують 50-60 років. Отже, аварії будуть. Особливе побоювання викликають теплотраси, - говорить перший заступник директора Інституту проблем екології і енергозбереження Олег Горбунов. - Але в тих містах, де готуються до холодного сезону заздалегідь, аварії можуть бути локалізовані й усуватися досить швидко. Все залежатиме від того, наскільки оперативно реагуватиме місцева влада. Крім того, дуже багато міст мають сьогодні резерви і по тепловій, і по електричній енергії".
"Потрібно вимолити більше снігу…"
"Чесно кажучи, добре підготовлених до опалювального сезону міст я знаю всього декілька, - розповів Дмитро Русин, прес-секретар Асоціації теплотехнічних компаній України. - На старті опалювального сезону ми бачимо поліпшення, але це вдаваний результат - завдяки збудованій жорсткій вертикалі влади. У Києві на даний момент не отримали тепла 15% населення. Навіть при жорстких вимогах з боку влади в столиці фактично не змогли забезпечити тепло. А якщо не змогли в столиці, то що говорити про ті регіони, де взагалі не вкладали гроші ні в модернізацію, ні в ремонти об'єктів ЖКГ?"
Торік, до речі, ситуація з опаленням виявилася набагато гіршою від найпесимістичніших прогнозів. Напередодні президентських виборів у деяких експертів навіть складалося враження, що в ЖКГ не обходиться без саботажу. Без тепла сиділи багато навчальних закладів, дитячі садки. Експерти згадують з десяток випадків, коли школи закривалися, тому що не опалювалися.
"В одному районі Севастополя сьогодні немає газу, по всьому місту опалення ще не включили, - розповіли "Главреду" про "готовність" до нинішніх холодів у Севастополі. - В дитячих садках холоднувато: 17 градусів тепла. Одягаємо дітей якомога тепліше. Погода у нас зараз неприємна, вогка: йдуть дощі. Багато городян розраховують лише на себе: встановлюють в будинках котли".
Цікаво, що дані по Україні, що свідчать про готовність до зими-2010-2011, які зібрала Асоціація теплотехнічних компаній України (АТКУ), не збігаються з висновками Міністерства з питань житлово-комунального господарства. За даними АТКУ, середня готовність до опалювального сезону обласних центрів України - 80-90%, а малих і середніх міст - 60-80%.
Є і позитивні приклади. "Опалення у нас включили чотири дні тому, - розповідає Галина Дмитрівна, мешканка Чернігова. - В нашому багатоквартирному будинку все гаразд. В цілому по Чернігову проблеми є, але, говорять, аварійні ситуації ліквідували. Звичайно, вони будуть і надалі: адже холоди лише починаються. А у нас в будинку - новонароджені. Не уявляю, що буде, якщо станеться аварія".
Як говорять в Асоціації теплотехнічних компаній України, потрібно молитися, щоб цього сезону в Україні випало більше снігу. Якщо прийдуть серйозні безсніжні морози, зношені комунікації можуть не витримати навантаження. Одна надія на те, що температура цієї зими не падатиме дуже низько. А ще комунальники дякують минулій зимі. Ситуацію врятувала велика "снігова шапка": шар снігу щільно вкривав землю і не давав їй промерзнути.
А взагалі, як підкреслює Дмитро Русин, "за стартом опалювального сезону судити про його якість впродовж зими не можна. Опалення включили вчасно, що називається - під страхом звільнень. На страх і ризик тих, хто включав. Ми абсолютно не застраховані від таких аварій, як в Алчевську в 2006 році. Ситуація виглядає дуже сумно і перспектив у нас немає".
Входимо в найдорожчий опалювальний сезон
"В моєму рідному місті населення добровільно-примусово переводять на автономне опалення. Це дороге задоволення, але кого це цікавить? - розповів "Главреду" Олександр Степанович, житель міста Хуст Закарпатської області. - Я живу в приватному будинку, тож, на щастя, нинішні проблеми опалювального сезону мене хвилюють менше. Але недалеко від мого будинку є котельня, вона давно не працює: справжнє розвалище. Цю котельню невигідно доводити до пуття, ось все і лягає на плечі жителів".
Як пояснюють експерти, з минулого сезону в ЖКГ по суті нічого не змінилося. Модернізацію не проводили, технічний стан тепломереж поганий. Їх рівень занепаду ще вищий, ніж торік. Фахівці галузі кажуть, що технічний стан комунальної теплоенергетики катастрофічний, необхідні кардинальні зміни, введення альтернативи централізованому опаленню, щоб уникнути колапсу системи в багатьох містах. А чиновники, як і раніше, бадьоро рапортують про те, що в країні працюють всі котельні, тепло подається у всі будинки, школи і лікарні.
"Цього року бюджет на реформування ЖКГ був зменшений, - відзначає Іван Надєїн, експерт з енергетичних питань. - Доки ми не бачимо конкретних рішень, як уникнути аварій. Цього року ЖКГ - знову дотаційна галузь. Сьогодні ми входимо в найдорожчий опалювальний сезон в Україні. Ціни на послуги ЖКГ зростають і, за прогнозами, вартість газу для населення піднімуть з квітня 2011 року ще на 10%. Все зростає: і ціни, і вірогідність аварій".
Сергій Бульбас, президент Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ, оцінює вартість повного реформування галузі в $30-40 млрд. Держава не має таких грошей. Вся надія - на приватні інвестиції. Але, як резюмує Іван Надєїн, для приватного інвестора виробляти теплову енергію для ЖКГ сьогодні невигідно: ризики перевищують очікувані прибутки.
Ксенія Мелешко
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас