Битва за Київміськбуд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Битва за Київміськбуд

Енергетика
1128
В боротьбі нової владної команди з поки що чинним, але вже не правлячим київським мером Леонідом Черновецьким, в.о. мера "регіонал" Олександр Попов отримав важливу перемогу - повернув у комунальну власність флагман столичного будівництва, холдинг "Київміськбуд".
Ціна питання
Київміськбуд - найбільший і один з найстаріших операторів українського ринку нерухомості. На відміну від багатьох своїх колег, компанія активно працює як на первинному ринку житла, так і на ринку офісної нерухомості. Причому не лише в Києві, але і в таких містах, як Біла Церква, Буча, Вінниця, Вишгород, Дніпропетровськ, Житомир, Запоріжжя, Одеса, Полтава, Севастополь і Чернівці. На Київміськбуд припадає майже половина всього житла, яке зводиться в Україні по підряду. І навіть кризовий для будівельників 2009 рік компанія закінчила з прибутком. Правда, удвічі меншим в порівнянні з 2008 роком - близько 11,816 млн грн.
Природно, всі київські мери прагнули тримати холдинг при собі. По-перше, Київміськбуд приносить до бюджету міста колосальні гроші, по-друге, в ньому працює близько 50 тис. співробітників, що разом з їхніми сім'ями складає істотний електоральний внесок в скарбничку будь-яких виборів.
Проте якщо колишньому будівельнику Олександру Омельченку, який перебуває в дружніх взаєминах з екс-главою Київміськбуду Володимиром Поляченком, цілком вистачало номінального контролю, команда Черновецького пішла далі. Ще в 2008 році акції компаній, що входять в холдинг, почав скуповувати зять Черновецького В'ячеслав Супруненко. Ближче до літа, коли з приходом "регіоналів" до влади крісло під Черновецьким захиталося, його клан і зовсім вирішив прибрати холдинг до рук.
Так, 15 липня цього року президент Київміськбуду Василь Можар на зборах директорів компанії повідомив, що у неї тепер є новий власник, який при цьому так і не був представлений керівництву. Тобто, холдинг був виведений з комунальної власності. А першого вересня чутки підтвердилися - глава ДКЦПФР Дмитро Тевельов повідомив, що муніципальний пакет акцій проданий за підписом заступника начальника Головного управління комунальної власності Анатолія Чуба. Покупець - компанія ТОВ "Фінансова компанія "Новий регіон", яка нібито сплатила за 80% муніципального пакету 114 млн. грн. Це при тому, що підприємство реально коштує в десятки разів більше.
Реальна київська влада, звичайно ж, не захотіла втрачати Київміськбуд. Спочатку Генеральна прокуратура подала позов до Господарського суду Києва з проханням повернути акції міста. Потім представники мера-регента провели альтернативні збори акціонерів і змінили наглядову раду, правління і реєстратора. Під керівництвом Олександра Попова наглядова рада була сформований з трьох осіб.
Очолив наглядову раду виконуючий обов'язки начальника Головного управління комунальної власності КМДА Єгор Русін, а головою правління компанії став начальник Головного управління житлового забезпечення Михайло Голиця. Акціонери відкликали весь склад правління, а також доручили новопризначеній наглядовій раді сформувати новий склад правління. Відразу ж акціонери змінили реєстратора - замість пов'язаної з Супруненком компанії "Адрем" обслуговувати акції буде компанія "Фінреєстр".
Втім, зміна наглядової ради і глави правління нічого не змінила, а лише заплутала ситуацію. Колишнє керівництво свою відставку не прийняло, і одночасно провело інші збори, на яких були присутні власники понад 70% акцій холдингу, у тому числі представники нових акціонерів, - восьми інвесткомпаній-нерезидентів, а саме: Atima Limited, Altimak Limited, Intermion Limited, Investion Limited, Vigorans Limited, Intrapolia Limited, Surtoria Limited, Akvista Limited. Інтереси вищезгаданих зарубіжних інвесторів представляли Стівен Аврам і Джон Апокідес, які представили доручення, що засвідчують їх право виражати волю всіх акціонерів-нерезидентів.
Їх супроводжували юристи, у тому числі всесвітньо відомої консалтингової компанії Baker&McKinsey. Виходить, що поки суд не розбереться з цією схемою, в Київміськбуду два набори власників, два склади правління і дві наглядові ради.
Хто виграв?
Проте навіть якщо схема з передачею акцій була проведена юридично бездоганно, шансів виграти битву у немуніципальних власників Київміськбуду немає. Фактично, може повторитися ситуація з продажем ММК імені Ілліча за деяку частку від його реальної власності. Підставою для скасування операції може стати навіть ціна - суд може визнати її неправомірною, заниженою і не відповідною інтересам міста. Монопольне становище Київміськбуду цілком дозволяє використовувати таку схему.
Тим більше що від повернення Київміськбуду в комунальну власність виграють всі, окрім його невдалих власників. Окрім електоральних симпатій, найближчим часом він забезпечуватиме значну частину міськбюджету, особливо враховуючи його майбутню участь у створенні об'єктів до Євро-2012. Наприклад, в реконструкції НСК "Олімпійський".
Частково повернення Київміськбуду в комунальну власність вигідне і городянам. Холдинг оголосив про свою готовність брати участь в столичній програмі будівництва житла за програмою "50 на 50" - 30% вартості оплачує державний бюджет, 20% погашає місто, а решту 50% оплачують покупці житлоплощі. Цю програму планують запустити до наступного року. Інші столичні компанії навряд чи погодяться брати участь у проекті, який держава і місто хочуть зробити максимально дешевим.
"Від повернення Київміськбуду в комунальну власність виграє весь будівельний ринок. Ця компанія завжди вела нас всіх за собою, показуючи нові напрями, вказуючи нові можливості. По суті, це наше галузеве лобі. А в останні місяці, коли його нібито купили, його керівництво почало поводитися так, ніби це просто один з операторів ринку", - розповів "Столиці. Главред" генеральний директор ТОВ "Градобуд" Віктор Власов.
Разом з поверненням Київміськбуду столицю чекає ціла черга реприватизацій. Попов вже доручив провести фінансово-економічний аудит роботи Київенергохолдингу, який також збираються повернути державі. На черзі Київводоканал і інші муніципальні гіганти, які за час безроздільної влади Леоніда Черновецького над містом змінили власника.
Надія Петрова
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас