Польща не буде подовжувати контракт з "Газпромом" на 15 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща не буде подовжувати контракт з "Газпромом" на 15 років

Енергетика
519
Влада Польщі не планує подовжувати угоду з Росією про постачання газу на 15 років з 2022 року. Таку заяву зробив віце-прем'єр-міністр Польщі Вальдемар Павляк, пише Rzeczpospolita.
Раніше угоду про збільшення постачань "блакитного палива" і її продовження з 2022 до 2037 року уклали ВАТ "Газпром", "ЄвроПол ГАЗ" і польський нафтогазовий монополіст PGNiG. Незабаром після цього Варшава заявила, що положення про продовження контракту суперечить національним інтересам республіки.
”Не будемо напружуватися і не мучитися, щоб змінювати термін, оскільки в державі немає попиту на довготривалі рішення (щодо постачань газу)”, - заявив Павляк, додавши, що термін дії положень про транзит по газопроводу "Ямал-Европа" закінчиться в 2019, а не в 2045 році.
Чиновник додав, що чергова дискусія щодо газу з російською стороною намічена на 17 жовтня, і висловив надію, що угода у результаті буде укладена. Він також відзначив, що сторони змогли зняти претензії до договору з боку Європейської комісії, що виступала проти початкової редакції документа.
Чинний проміжний контракт закінчиться 20 жовтня. Варто відзначити, що PGNiG вже повідомив про можливі перебої в постачанні газу споживачам республіки з жовтня поточного року у зв'язку з витраченням позначеного в договорі на 2010 рік обсягу енергоресурсів. Зараз Росія імпортує до Польщі близько двох третин всього необхідного республіці газу. Щороку країна споживає 14 млрд кубометрів "блакитного палива".
Успіх переговорів, на думку аналітиків, зумовлений позицією Росії за умовами експлуатації "Ямала". Чиновники в Брюсселі наполягають на призначенні незалежного оператора і доступі до транспортної магістралі третіх сторін.
Проти угоди в її нинішній редакції виступає глава опозиційної партії "Закон і справедливість" Ярослав Качиньський, на думку якого, контракт завдає "серйозного економічного і політичного збитку інтересам країни". Качиньський вказав, що довгостроковий характер домовленостей і їх фінансові умови невигідні для Варшави.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас