Влада йде по беззаконню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада йде по беззаконню

Казна та Політика
3131
Верховна Рада має намір відправити до сміттєвої корзини судові справи громадян, які намагаються відспорити в держави належні їм соціальні виплати. Для цього потрібно небагато - до кінця року не дозволяти жодному суду країни розглядати ці спори. Парадоксально, але факт: за законами України дії депутатів завжди законні, навіть якщо вони злочинні по відношенню до сотень тисяч громадян.
Вже більше місяця жоден суд країни не може розглядати справи, пов'язані з відмовою держави виконувати соціальні зобов'язання перед своїми громадянами. До того, що українці не можуть реалізовувати найважливіше конституційне право на судовий захист, причетні всі без винятку впливові юристи нинішньої влади. Але ситуація складається так, що цим же людям ввірено нині і вирішувати проблему, що склалася. Проте їхні дії за останні тижні красномовно свідчать, що вони цього робити абсолютно не збираються.
Суть в тому, що нинішній стан речей дуже вигідний високопоставленим представникам нинішньої влади. З одного боку, це дає можливість просто не виплачувати людям великі суми грошей з держбюджету. Адже громадяни, які не встигають добитися справедливості в судах до кінця поточного бюджетного року, змушені будуть звертатися до суду знову. Але вже - в рамках держбюджету-2011, якщо і там не виявиться коштів на відповідні соціальні виплати. В будь-якому разі постраждалі українці вже ні на що не зможуть претендувати в рамках держбюджету-2010, який просто перестає діяти як закон.
З іншого боку, в даній ситуації є очевидна вигода і для судової гілки влади - суддям не доведеться займатися обридлими їм спорами про соціальні виплати. З початком 2011 р. суди автоматично позакривають сотні тисяч старих справ, а далі вже - як карта ляже. Може, багато громадян, розчарувавшись, перестануть взагалі шукати справедливості в судах.
Передісторія того, що відбувається, досить проста. Все заварилося, за інформацією "ЭИ", з того моменту, коли керівництво системи адмінсудів почало лобіювати в парламенті розвантаження своєї судової вертикалі. Причому розвантажувати адмінсуди вони планували не за рахунок, скажімо, податкових або земельних спорів, а за рахунок соціальних справ, які лише заважали розглядати вищезазначені та інші "серйозні справи". Впливові люди пішли назустріч лідерам адмінсудів.
Нинішні міністр юстиції Олександр Лавринович і заступник глави Адміністрації президента Андрій Портнов написали законопроект про передачу згаданих справ до загальних судів. Надалі документ без проблем пройшов через комітет Ради з правосуддя, де більшість сконцентрована довкола його голови Сергія Ківалова.
При цьому всі усвідомлювали: справи щодо соціальних виплат - це відвічна парафія адмінсудів, покликаних захищати права громадян в спорах з органами влади. І в зв'язку з цим обурення загальних судів зрозуміле - вже на початок весни ц.р. в адмінсудах було близько 400 тис. тематичних спорів, з яких половина передавалася до загальних судів.
Але 9 вересня ц.р. Конституційний суд сказав те, що всім і так було очевидне: справи щодо соціальних виплат повинні розглядати адмінсуди. Як наслідок, виникла патова ситуація: загальні суди втратили повноваження з розгляду цієї категорії справ, а адмінсуди зможуть це робити лише з 1 січня 2011 р.
Принаймні, так записано в новому законі про судоустрій і статус суддів, написаний під керівництвом Олександра Лавриновича, Сергія Ківалова і Андрія Портнова. Таким чином, без ліквідації відповідного пропуску в законодавстві громадяни до Нового року в жодному суді не зможуть захистити свої права, порушені органами державної влади.
Але в тому-то й річ, що ліквідувати цей пропуск в законодавстві в парламенті ніхто не поспішає. На цьому тижні комітет Ради з правосуддя знов не провів засідання, адже саме там лежать три тематичні законопроекти, які не пройшли ще навіть першого читання. І ніхто з членів цього комітету не говорить, що ситуація вимагає екстреного вирішення, оскільки конституційні права громадян порушуються в глобальних масштабах. Якщо виходити з процедури прийняття законів, то за таких темпів закон елементарно не встигне набрати чинності до кінця року.
Найцікавіше, що все це відбувається в абсолютно законних рамках - ні президент, ні уряд, ні парламент, ні судді в цій ситуації закону не порушують. То що ж це за закони і навіщо вони взагалі потрібні, якщо на їх підставі можна вважати нормальним порушення інтересів, прав і свобод громадян в колосальних масштабах? Все це красномовно свідчить про те, що в законодавчій сфері щось дуже пішло наперекіс. Особливо якщо пригадати, що апріорі непосильні для держбюджету соціальні гарантії теж приймалися парламентом - під ті чи інші вибори.
А відбувається все це тому, що Кримінальний кодекс не передбачає відповідальності за діяння на ниві законодавчої діяльності. Іншими словами, за дрібні правопорушення відповідальність незрівнянно більша, ніж за дисбаланс життя всього суспільства. І поки такий стан справ зберігається, громадяни змушені будуть змиритися з тим, що нові й нові безкарні утиски їхніх прав і свобод не за горами.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас