Китай і Росія наростили валютні резерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай і Росія наростили валютні резерви

Валюта
692
Валютні резерви Китаю до кінця вересня злетіли до небаченої висоти - $2,648 трлн. За підсумками третього кварталу (липень-вересень) резерви Китаю збільшилися на $194 млрд. За даними Народного банку Китаю, станом на кінець вересня валютні резерви в річному численні зросли на 16,5%.
Нові дані різко контрастують з підсумками другого кварталу (квітень-червень), коли китайські резерви показали найнижчі темпи зростання за останні 11 років, коли вони збільшилися лише на $7,2 млрд. Щомісячний графік збільшення найбільших в світі валютних резервів рівним не назвеш: у липні вони збільшилися на $84,6 млрд., в серпні - всього на $8,9 млрд., зате у вересні - відразу на $100,4 млрд.
Основною причиною такого різкого збільшення обсягу валютних резервів Китаю стала зміна валютних курсів, зокрема різке пониження долара США відносно євро. Європейська валюта стала коштувати більше на 9%, отже, на таку величину підвищилася і та частина запасів, що зберігається в євро. Згідно з останніми даними, 65% валютних резервів Китаю номіновано в доларах США, 26% - в євро, 5% - в англійських фунтах стерлінгів, ще 3% - в японських ієнах.
За розміром валютних накопичень материковий Китай упевнено лідирує в світі. За допомогою величезних валютних резервів влада Китаю активно скуповує валюту, що приходить в країну, щоб утримати курс китайського юаня на низькому рівні, що дає переваги китайським виробникам і експортерам. У зв'язку з цим в останні декілька місяців претензії деяких розвинених країн, у тому числі США і представників ЄС, до Китаю стали жорсткішими. Китай звинувачують у штучному заниженні курсу юаня, що знижує конкурентоспроможність американських і європейських товарів порівняно з китайськими і підриває відновлення всієї глобальної економіки.
Північний сусід Китаю - Росія гордиться тим, що обсяг її валютних резервів досяг $500 млрд. "Приємно, що знову така кругла цифра, та більшою мірою це магія цифр", - заявив перший заступник голови Банку Росії Олексій Улюкаєв. Востаннє перетин позначки в $500 млрд. було зафіксовано в жовтні 2008 р., тоді показник склав $517,6 млрд.
Резерви Росії повільно зростають протягом всього 2010 р. 1 вересня вони складали $476,3 млрд., а 1 січня - $439,45 млрд. За 2009 р. резерви зросли лише на $13,5 млрд., а в 2008 р. - скоротилися більш ніж на $50 млрд.
В кризовому 2008 р. запаси валют і золота Росії скорочувалися через те, що Центробанк змушений був продавати валюту на вільному ринку для заборони падіння курсу рубля. Після того, як в 2009 р. ціни на нафту стабілізувалися, необхідність в підтримці рубля відпала. Крім того, Центробанк почав скуповувати валюту, аби не допустити різкого зміцнення рубля. У 2010 р. Центробанк почав також активно інвестувати в золото: з початку 2010 р. Центробанк купив 100 т цього дорогоцінного металу. Враховуючи, що ціни на золото в світі оновлюють рекорд за рекордом, інвестиції в золото допомагають збільшувати обсяг резервів у доларовому еквіваленті.
Окрім Китаю і Росії, що займають відповідно перше і третє місця, до трійки країн з найбільшими валютними резервами входить Японія, валютні запаси якої становлять $1,05 трлн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас