Мінфін зробив ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін зробив ставку

Казна та Політика
601
На останньому аукціоні із продажу ОВДП Мінфін знизив ставку розміщення 5-місячних облігацій на 0,65 выдсоткового пункту (в.п.) - до 6,5% річних, а 11-місячних - на 1 в.п., до 8% річних. Незважаючи на це, обсяг продажів на аукціонах виріс в 14 разів - до 889,5 млн. грн.
Тенденція до зниження прибутковості ОВДП намітилася на початку осіни. 5 жовтня Мінфін продавав держоблігації із прибутковістю від 5,49% до 10,75% річних залежно від терміну обігу паперів. Тоді як на аукціоні місяцем раніше прибутковість варіювалася від 6,75% до 12% річних.
Зниження відсоткових ставок - усвідомлена стратегія уряду. Як відзначають експерти, позиція Мінфіну обумовлена високим попитом на держоблігації на тлі поки невеликої пропозиції на вторинному ринку ПДВ-Облігацій, прибутковість яких зараз близька до прибутковості ОВДП. При цьому очікування щодо зниження прибутковості та зростання попиту на папери дозволили Мінфіну не тільки знизити ставки, але й значно збільшити загальний обсяг надходжень на аукціонах 12 і 5 жовтня - до 888 млн. грн. і 941 млн. грн. відповідно, у порівнянні з 63 млн. грн. на аукціоні 28 вересня.
Уряд має намір дотримуватися лінії на зниження прибутковості і в найближчому майбутньому. Попит на державні облігації поки росте, чому Мінфін активно користується: інвестори передбачать зниження прибутковості й збільшують обсяги заявок на аукціонах. Офіційний намір і далі знижувати прибутковість ОВДП озвучив заступник міністра фінансів Андрій Кравець. Ще 7 жовтня він заявив, що банки навіть при нинішній порівняно невисокій прибутковості ОВДП воліють вкладати свої ресурси саме в урядові папери, а не в кредитування економіки. "Ми будемо робити все, щоб знижувати прибутковість",- пообіцяв чиновник.
Відносно високий попит на ОВДП експерти пов'язують із високим обсягом банківської ліквідності та дефіцитом ПДВ-Облігацій на вторинному ринку. За данимм НБУ, якщо в перших числах жовтня залишки на кореспондентських рахунках банків становили близько 19,3 млрд. грн., то станом на 12 жовтня їх обсяг виріс майже до 22,5 млрд. грн. "Попит на ОВГЗ формують банки, які шукають надійні шляхи інвестування надлишкової ліквідності на тлі фактичної відсутності кредитування",- вважає провідний аналітик інвестиційної групи "Сократ" Станіслав Гаркавих. Крім того, як відзначив експерт, після підвищення рейтингів України, попит на ОВДП також з'явився з боку іноземних інвесторів. Аналітик компанії Concord Capital Микита Михайличенко вважає, що високий попит на ОВДП пояснюється усе ще привабливою прибутковістю, особливо на тлі низьких ставок на світових ринках.
Поки найбільша частина ОВДП перебуває в НБУ (66,5 млрд. грн.), Протягом 2010 р. доля Нацбанку поступово скорочувалася - з максимальних 72% у березні до 52% на кінець вересня. Зниження долі регулятора відбувається за рахунок нарощування портфеля ОВДП банками, доля яких збільшилася з 20-24% на початку року до 32% у вересні (41 млрд. грн.). Також росте доля нерезидентів, чий портфель ОВДП становить 5,7% (7,3 млрд. грн.).
За даними Мінфіну, уряд має намір у жовтні-грудні випустити ОВДП на суму 26,2 млрд. грн. З них левова частина (23,6 млрд. грн.) знову буде спрямована на капіталізацію проблемних банків. Іншими словами, уряд не буде розміщати цей обсяг на відкритому ринку. Для ринкового розміщення залишаються ОВДП на суму близько 2,6 млрд. грн. Передбачається, що більша частина цих запозичень буде притягнута шляхом розміщення короткочасних облігацій, які для банків стали аналогом операцій на міжбанку. Крім того, до кінця року, за оцінками Мінфіну, можуть бути притягнуті зовнішні позики, у тому числі еквівалент 7,8 млрд. грн. другого траншу кредиту МВФ і близько 2,8 млрд. грн. в еквіваленті коштам міжнародних фінансових організацій. І експерти не виключають, що в остаточному підсумку уряд може переглянути заявлені плани, збільшивши обсяг залучення фінансування в четвертому кварталі за допомогою ОВДП.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас