Кандидатів "морозять" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кандидатів "морозять"

622
Спроби зриву, силовий тиск на кандидатів, фальсифікації, продуктові пайки, непропорційні преференції, "клони", держслужбовці в якості незаконних агітаторів - ось далеко не повний "джентльменський набір", без якого не обходиться жодна виборча кампанія в Україні. До того ж, у чинному законі про місцеві вибори є кілька моментів, що дозволяють зіпсувати життя конкурентові, формально не виходячи за рамки законодавства. Про те, як це робиться, "Главреду" розповіли фахівці з регіональних виборів.
Слабка ланка нинішніх виборів - це склад територіальних виборчих комісій. За законом про місцеві вибори, кожна парламентська сила має квоту в ТВК (по три члена комісії). Але закон - це одне, а реалії - зовсім інше.
З самого початку кампанії з'явилися "липові" списки кандидатур в члена комісій, які не мають ніякого відношення до партій, які їх ніби-то їх висунули. Однією з жертв цієї технології стала партія "Реформи і порядок". При цьому місцеві управління юстиції сором'язливо закривали на очі на "липові" печатки і "клони" партій ...
В одеській організації БЮТ і зовсім розігралася драма: ТВК відмовила у реєстрації міській організації "Батьківщини", причому за це рішення проголосував член ТВК, делегований "біло-сердечними". Серйозні проблеми з партійними осередками і комісіями у БЮТ виникли також у Київській, Кіровоградській, Тернопільській і Львівській областях. У Кременчуці, за деякими даними, взагалі немає членів комісії не від ПР, а Блок Литвина, щоб порушити цей "моноліт", змушений був домовлятися і платити.
Враховуючи, що всі тервиборчкоми сформовані зі значною перевагою представників трьох політичних сил - Партії регіонів, КПУ і Блоку Литвина, "ніяких ускладнень для прийняття ними політичних рішень немає", сказала "Главреду" голова правління громадської мережі "Опора" Ольга Айвазовська. На трьох у них мінімум 9 голосів із 18.
За прикладами експертам далеко ходити не треба: майже повсюдно документи неузгоджених з владою кандидатів розглядалися, як правило, в останній день, ближче до ночі. Відмовивши їм у реєстрації через граматичні помилки в паперах, "проффесура" зі складу комісії розбігалася по домівках, забираючи із собою протокол. А на наступний день виправляти помилки було вже пізно ... Або ж, відтираючи конкурентів за допомогою міліції, ТВК приймали документи місцевих осередків ПР без черги. І все заради того, щоб партія одержала № 1 у бюлетені.
Якщо при цьому врахувати, що для кворуму в ТВК достатньо простої більшості (10 осіб), а для прийняття рішення - більшості від складу присутніх, але не менше трьох осіб, то нескладно помітити, що у ряді випадків представники більшості зі своїми "технічними" кандидатами можуть взагалі проігнорувати думку опозиційних членів комісій.
Влада - гроші - влада
Наступний етап, як відомо, - формування дільничних комісій. Судячи з того, як сформовані тервиборчкоми, ілюзій бути не повинно: дисбаланс сил збережеться, впевнений голова Комітету виборців України Олександр Черненко.
До цього можна також додати, що 1042 керівні посади в тиках займають представники КПУ, ПР і Блоку Литвина, зазначила Айвазовська. У БЮТ і НУ- НС їх у два рази менше, і вони представляють різні партії, що входять в ці блоки (ПРП, УСДП, "Наша Україна", "Собор", "Народна самооборона", УНП, Європейська партія та ін.)
Сумний рекордсмен у цьому відношенні - Черкаська область, де 89% керівного складу ТВК (голова, заступник і секретар) контролюється трьома партіями парламентської більшості. А, як відомо, без підпису та печатки голови (в разі його відсутності - заступника або секретаря) зафіксувати і оголосити результати неможливо.
"Не можна стверджувати, що всіх членів комісій контролюють з одного центру. Швидше, тут діє принцип, що зберігся ще з минулих виборів: члени комісій беруть гроші в усіх кандидатів, а повертають аванс тільки тим, перед ким зобов'язання не виконані", - зазначив у розмові з "Главредом" фахівець із регіональних виборів, координатор проекту MESTNYE.сом Павло Карайченцев.
Роздвоєння особистостей
Ще одна традиційно слабка ланка виборів - списки. Як зазначив Карайченцев, з їх допомогою можна підкоригувати результат на 5-10%, питання лише в ціні і наявності ресурсу.
Причому плутанину в порядок ведення реєстру внесла Центральна виборча комісія, яка своєю постановою № 331 дала "відбій" місцевим органам ведення реєстру, які намагалися внести до держреєстру уточнення (мовляв, кампанію оголосили за 114 днів, а треба було за 180).
Паралельно закон спростив порядок зміни виборчої адреси громадян, які проживають не за місцем реєстрації. Все це в сукупності може привести до того, що одна і та ж особа опиниться в двох списках: за місцем реєстрації та за місцем виборчої адреси. Не виключено, що це буде робитися навмисно, додала Айвазовська.
З моменту реєстрації кандидатів будь-яке порушення ними законодавства тягне за собою попередження з боку ТВК (так званий "гірчичник"). Два попередження - і на шансах стати мером можна ставити хрест, реєстрація кандидата анулюється.
Поки цей процес не набув масового характеру, але, на думку Айвазовської, піку роздачі "гірчичників" слід чекати в останню суботу перед виборами, коли оскаржити повторне попередження буде вже неможливо.
На сьогоднішній день найбільшу кількість попереджень уже отримали кандидати в мери від Партії промисловців і підприємців, "Свободи" і "Нашої України". Хтось попався на зустрічі з виборцями, про яку нібито не сповістив ТВК. Іншим виписали "гірчичник" за білборди, не оплачені з виборчого фонду.
Ще один спосіб ускладнити життя кандидатові в мери - це запустити "клона" з таким самим прізвищем, ім'ям та по батькові. Кампанія коротка, багато кандидатів йдуть від маловідомих партій, а список складений за алфавітом, тобто "клон" та оригінал будуть стояти поруч, тому не виключено, що помилок буде більше звичайного, говорить Карайченцев.
Принаймні, така проблема точно виникне у виборців Черкас, Тростянця, Сум та Луганська. У Житомирі, як кажуть, стараннями двох основних кандидатів - Віри Шелудченко та Віктора Развадовського - реєстрації "клонів" вдалося запобігти.
А чим мотивують дії цих "Противсіхів",які готові змінити ім'я під вибори? Як виявилося, гроші, причому чималі. "Двійник", що йде проти сильного кандидата в мери в таких містах, як Чернігів, Житомир або Чернівці, може отримати за свою роботу близько 100 тисяч гривень, розповів пан Карайченцев. Єдина незручність - на час кампанії краще кудись втекти, інакше кандидат, чиє ім'я так безсовісно привласнили, може і відігратися.
Хоча, на думку Черненка, технологія "клонування" неефективна: досвід минулих виборів свідчить, що вона додає двійникові максимум 0,1%, тоді як кандидату, проти якого використовується, навпаки, додає популярності.
Від суми до тюрми
Не стоять на місці і технології підкупу виборців: на зміну продуктовим пайкам приходять соціальні магазини, де роздача продуктів за заниженими цінами супроводжується прихованим або явним закликом голосувати за того чи іншого кандидата.
Паралельно зростає і градус кампанії: меру Кам'янець-Подільського Анатолію Нестеруку, який знаходиться в слідчому ізоляторі Хмельницького, міська ТВК відмовляє в реєстрації на виборах мера міста. Міському голові інкримінують отримання хабара у розмірі 300 тисяч грн. Заарештовано і мера Алушти Володимира Щербинк. Його звинувачують у перевищенні влади або службових повноважень.
Не те щоб влада зовсім не бореться із вищеописаними явищами - навпаки, парламент навіть прийняв в першому читанні законопроект, який забороняє використовувати "мобілки" у виборчій кабінці. Нібито це допоможе в боротьбі з "каруселями" (громадянину платять після пред'явлення фото бюлетеня з галочкою напроти потрібного кандидата).
Але, на жаль, змусити людину віддати телефон, обшукати його або пройти за ним у кабінку для голосування не можна, каже Черненко. Тому дана норма - абсолютно декларативна. До речі, в Італії вона теж не працює, каже експерт.
Запах газу
Крім "білих" і "чорних" технологій, приголомшливий ефект дають маніпуляції з газом для підняття або обвалу рейтингу кандидатів. Як це робиться - розглянемо на прикладі Житомира. З одного боку, є розпорядження першого віце-прем'єра Андрія Клюєва про включення опалення соціальній сфері, незалежно від заборгованості. Аналогічні розпорядження дали губернатор Житомирської області Сергій Рижук і мер міста Віра Шелудченко.
Але не тут-то було. У Коростені газ є, в Бердичеві є, а в Житомирі - ні. Чому? Здогадатися нескладно: конкурентом Шелудченко на мерську посаду є екс-заступник директора держпідприємства "Газ України" Михайло Заславський. І поки Шелудченко "морозить" місто і свій рейтинг, Заславський, за однією з версій, готується, як добрий чарівник, врятувати місто від замерзання. Не без користі для свого рейтингу, звичайно. Є інформація, що 60% Житомирського облгазу належить саме компанії Дмитра Фірташа.
Борги за газ є абсолютно скрізь. Отже, абсолютно будь-яке місто може стати об'єктом газового шантажу. За інформацією пана Карайченцева, житомирський сценарій реалізований ще в декількох містах, де є нелояльні мери, або де є кандидат, що має вихід на Юрія Бойка або Дмитра Фірташа. І це, говорять поінформовані люди, - не межа.
"Таке враження, що сідаєш грати з людьми, у яких в колоді одні краплені карти", - роздратовано сказав один із них кореспонденту "Главреда".
Алла Присяжнюк
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас