Українська біржа торгується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська біржа торгується

Фондовий ринок
464
Українська біржа стала першим фондовим майданчиком, акції якої торгуються на біржовому ринку. Інший провідний гравець ринку - біржа ПФТС - також обіцяє запустити в обігу свої акції після реорганізації в публічне акціонерне товариство. На думку учасників ринку, акціями бірж у першу чергу зацікавляться профучасники або довгочасні інвестори.
Українська біржа з 7 жовтня почала торгувати своїми акціями на ринку котирувань. Торговці прицінюються до паперів біржі і поки лише виставляють індикативні котирування, але угод з паперами ще не було. "Поки акції лише котируються. Продавці й покупці ще не зійшлися в ціні",- говорить голова правління УБ Олег Ткаченко.
На сьогодні акції котируються за ціною від 2,55 тис. грн. до 5 тис. грн. ( при номіналі в 1 тис. грн.), і такий великий спред вочевидь не сприяє здійсненню угод і дійсно свідчить про те, що гравці тільки прицінюються до активу. До того ж великого бажання продавати акції УБ їх власники немають. "Більшість акціонерів не планують продавати акції, а ось тих, хто бажає купити багато",- говорить Ткаченко.
Топ-менеджер біржі також стверджує, що інтерес до акцій біржі є як у професійних учасників ринку, в тому числі й тих, хто бажає взяти участь в управлінні біржі, так і в приватних інвесторів, які навряд чи планують брати активну участьв її управлінні, однак їх може заматинпи зростання капіталізації майданчика в майбутньому.
Але торговці говорять, що акції біржі нескоро почнуть дійсно купуватися й продаватися інвесторами. Вони вважають, що папери можуть зацікавити в основному лише професійних учасників ринку, але не приватних інвесторів. "Акції Української біржі в першу чергу цікаві профучастникам ринку. При цьому більшість із них напевно бажають придбати акції з метою прийняття участі в управлінні біржею. Але, природно, є частина торговців, які націлені на спекулятивний прибуток",- говорить Андрій Шевчишин, керівник аналітичного відділу інвесткомпанії "ТАСК".
" Тому що обсяги торгів на біржі ростуть, а отже, ростуть прибутки біржі та її капіталізація, акції біржі також повинні рости. Тому акції УБ цікаві в першу чергу довгочасним інвесторам",- говорить Володимир Пономаренко, заступник голови правління і директор департаменту торговельних операцій інвестиційної групи "Сократ".
Керівник упарвління глобальних ринків інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко також вважає, що на даному етапі в приватних інвесторів не буде інтересу до акцій біржі, тому що інструмент не досить ліквідний. "Акції біржі можуть бути цікаві тільки на довгочасну перспективу. Основний інтерес буде виходити від професійних учасників",- стверджує він.
Низька ліквідність акцій Української біржі та невелика їх пропозиція, імовірно, не дозволять побачити перші угоди в найближчій перспективі. " Найближчим часом планується допемісія акцій біржі. Ті акціонери, хто не захоче підписатися на акції, буде їх продавати. Це й будуть перші угоди. Швидше за все, це відбудеться ближче під кінець року",- запевнив Пономаренко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас