Економічному суду СНД відмовили в професіоналізмі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічному суду СНД відмовили в професіоналізмі

Енергетика
258
Економічному суду СНД бракує досвіду, щоб розв’язати російсько-білоруську суперечку щодо експортних нафтових мит. Про це заявило джерело в уряді Росії.
"По-перше, нам потрібен дуже поважний суд. Суд СНД - поважний суд, але він поки що має мало досвіду і мало професіоналізму. Для того, щоб приймати рішення щодо таких справ, потрібна дуже потужна професійна база, дуже висококваліфіковані юристи, думці яких країни повністю довірятимуть", - відзначило джерело.
В кінці березня 2010 року Мін'юст Білорусії звернувся до економічного суду СНД з позовом про правомірність стягування Росією митних зборів на нафтопродукти, що поставляються Білорусії. У позові йшлося, що мита, введені Росією, є незаконними, бо порушують домовленості в рамках Митного союзу.
В Росії відзначали, що експортні мита у взаємній торгівлі з Білорусією можуть бути скасовані тільки після введення Єдиного економічного простору в 2012 році. Зараз експортні мита на нафтопродукти, що поставляються до Білорусії, приносять до бюджету РФ близько 300 мільйонів доларів на рік.
На початку жовтня суд СНД рекомендував Росії тимчасово скасувати мито на нафтопродукти, що експортувалися до Білорусії. При цьому суд постановив задовольнити клопотання Мін'юсту Росії про надання відтермінування для вироблення погоджувальних процедур на три місяці. Втім, "рекомендація" колегії суду СНД виявилася необов'язкова для Росії до виконання. Наступне засідання суду у цій справі відбудеться 19 січня.
Росія і Білорусь з початку року обговорюють не лише мита на нафтопродукти, а й мита на сиру нафту. Мінськ хотів отримувати нафту з Росії без сплати мит, проте в Москві погоджувалися лише на знижку до ставки, що діє для інших держав. За укладеною в результаті угодою Білорусія в 2010 році отримає безмитно 6,3 мільйона тонн нафти із загальних постачань в 21,5 мільйона тонн. Нафтопродуктів в переліку немає, тому Білорусія і направила позов до економічного суду СНД з вимогою скасування мита на них.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас