"Газпром" знову погрожує Болгарії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" знову погрожує Болгарії

Енергетика
510
Пасивність Болгарії щодо будівництва газопроводу "Південний потік" знову змусила ВАТ "Газпром" звернутися до Румунії, яка може замінити її в проекті. Прийнято рішення підготувати техніко-економічні розрахунки проходження газопроводу по румунській території, повідомило управління інформації російської монополії. Однак якщо нова загроза не подіє, Росії домовитися з Бухарестом теж буде непросто, пише РБК daily.
Під час візиту до Румунії глава "Газпрому" Олексій Міллер і генеральний директор Transgaz SA Флорін Косма підписали меморандум про наміри щодо підготовки техніко-економічних розрахунків проходження "Південного потоку" по території Румунії, повідомило управління інформації російської монополії. Для виконання цього завдання буде сформована спільна експертна група. Якщо результати ТЕО будуть позитивними, то в першому кварталі 2011 р. компанії запропонують підписати російсько-румунську міжурядову угоду про співробітництво щодо "Південного потоку".
"Дана угода стане політичною і міжнародно-правовою основою для подальшої реалізації проекту в Румунії", - говориться в повідомленні російського концерну.
Раніше до Румунії повинен був піти тупиковий газопровід - відвід від "Південного потоку", для чого не планувалося підписувати з країною міжурядової угоди. Тепер, очевидно, вона розглядається в якості альтернативи Болгарії, яка не виконує своїх зобов'язань за проектом. Коли прем'єр-міністром країни став Бойко Борисов, російсько-болгарські енергопроекти (АЕС "Белене", газопровід "Південний потік", нафтопровід Бургас - Александруполіс) застопорилися. На початку липня "Газпром" повідомив про переговори з Румунією щодо участі в проекті "Південний потік". Загроза втратити кошти від транзиту газу зробила болгарська влада більш поступливими. Після переговорів віце-прем'єра уряду Росії Віктора Зубкова і Бойко Борисова сторони повідомили про готовність до реалізації проекту. Росія погодилася на надання пільг Болгарії: зниження цін на газ і транзит до Туреччини і Греції. Однак Софія як і раніше не поспішає створювати спільну з "Газпромом" проектну компанію.
Переговори з Румунією - нова спроба натиснути на Софію, впевнений експерт Центру політичної кон'юнктури Росії Дмитро Абзалов. "Газпром" підтискає час, поки "Південний потік" випереджає конкурентний газо провід Nabucco, і ця перевага не можна упускати.
"Для" Газпрому "зміна транзитної країни теж не кращий варіант. По-перше, доведеться починати переговори з початку, а по-друге, домовитися з Румунією теж буде непросто», - зазначає Д. Абзалов. Політичні розбіжності з нею також є - з -за Молдови. Крім того, румуни теж напевно захочуть пільг від Москви.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас