Частина покупців у ЄС хоче значно змінити контракти. "Газпром" - проти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частина покупців у ЄС хоче значно змінити контракти. "Газпром" - проти

Енергетика
438
Деякі покупці російського газу в європейських країнах наполягають на такій модернізації довгострокових газових контрактів, яка прирівнюється до їх знищенню, заявив в інтерв'ю, розміщеному на сайті ВАТ "Газпром", заступник голови правління компанії, глава ТОВ "Газпром експорт" Олександр Медведєв.
"Умови подібної "модернізації" всілякі, включають навіть повний перехід до спотової індексації при ціноутворенні, відмову від принципу "бери або плати" (take-or-pay), а при збереженні нафтопродуктової формули - щорічний, а то і щоквартальний перегляд контрактних об'ємів і базової ціни", - сказав він.
"Модернізація" контрактів відповідно до таких пропозицій змінює баланс інтересів не на користь експортерів газу і тому для них неприйнятна", - підкреслив О.Медведєв.
За його словами, "при захисті нафтової і нафтопродуктової прив'язки в довгострокових контрактах як єдиної альтернативи спотовим цінам, Група "Газпром" проявила гнучкість у відносинах із партнерами, враховуючи нинішню безпрецедентну ситуацію на європейському газовому ринку".
"З нашого боку адаптація довгострокових контрактів направлена на те, аби уникнути утворення істотного відриву цін цих контрактів від цін аналогічних контрактів конкурентів, і стимулювати таким чином збільшення відбору газу. Але адаптація контрактів не змінила їх базових принципів", - підкреслив топ-менеджер.
Говорячи про необхідність продовження прив'язки цін на газ до ціни нафти і нафтопродуктів, О.Медведєв заявив: "В умовах імпортозалежної Європи прив'язка ціни газу до "третього" товару - нафти - надає споживачеві імунітет від можливих цінових маніпуляцій домінуючим постачальником, оскільки жоден із великих експортерів газу до Європи не може впливати на ціну нафти і нафтопродуктів", - додав він.
На думку. О.Медведєва, модель ціноутворення на газ, заснована на попиті і пропозиції, не працює успішно ні на одному з глобальних ринків. "Навіть у США, де, на відміну від континентальної Європи, є всі умови для ефективного функціонування цієї моделі, ціни не покривають всіх витрат виробників газу, у тому числі і сланцевого. Лише нафтова прив'язка призводить ціни природного газу до "нормального" рівня, який влаштовує виробників", - вважає він.
О.Медведєв також підкреслив необхідність збереження принципу take-or-pay в газових контрактах. "Група "Газпром" діє у напрямі збереження цього принципу, але при цьому проявляє гнучкість, враховує конкретну кон'юнктуру. В принципі, на ринках окремих країн ситуація неоднакова, але становище в цілому прийнятне", - сказав він.
"Оцінки наших експертів показують, що нинішній надлишок пропозиції газу в континентальній Європі довго не збережеться: докризовий попит відновиться приблизно в 2012 році, а до 2020 року в умовах скорочення власного видобутку країнам ЄС доведеться імпортувати ще більше додаткових обсягів газу. Наш консенсус-прогноз показує, що розрив між попитом і власним виробництвом газу в країнах ЄС складе 380 млрд кубометрів в рік в 2020 році, і 440 млрд - в 2030 році", - сказав О.Медведєв.
Як повідомлялося, в останніх 1-2 роки на ринку Європи виник надлишок зрідженого природного газу (СПГ) через незатребуваність його на ринку США. В результаті спотові ціни на європейському ринку виявилися набагато нижчими за ціни, прописані в довгострокових контрактах "Газпрому". "Газпром", втративши частину ринку, був змушений піти на внесення змін до кількох довгострокових контрактів з деякими європейськими споживачами.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас