"Ъ": Нацбанк хоче посилити свої повноваження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк хоче посилити свої повноваження

1120
Нацбанк підготував законопроект "Про внесення змін до низки законів (відносно нагляду на консолідованій основі)", прийняття якого дозволить регулятору контролювати фінансові групи країни. У НБУ повідомили, що розробку цього документа ініціював Міжнародний валютний фонд. У проекті прописуються принципи консолідованого нагляду банків і небанківських фінансових компаній з боку Нацбанку, Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) і "уповноваженого органу" - можливо, Держфінпослуг. З моменту набуття чинності закону (через 6 місяців після публікації) учасники всіх фінансових груп (банківських і небанківських), що працюють в Україні, повинні будуть формалізувати відносини із регуляторами.
Під банківською групою маються на увазі юридичні особи, що знаходяться під загальним контролем. Це може бути або український материнський банк, що володіє українськими або зарубіжними афільованими фінансовими компаніями, або дві і більше фінустанови, в яких банківська діяльність є головною (понад 50% сумарних активів групи). Під контролем мається на увазі "можливість приймати остаточні рішення щодо управління і діяльності юрособи шляхом прямого і опосередкованого володіння однією особою або разом з іншими особами часткою, що дорівнює 50% і більше статутного капіталу". Контроль зможе бути також виражений в неформальному впливі. Небанківськими фінансовими групами будуть групи юросіб під загальним контролем, що складаються з двох і більше фінустанов, з яких фінустанова проводить переважну діяльність.
У випадку прийняття цього документа Нацбанку буде дозволено контролювати операції між всіма учасниками банківської групи і пов'язаними з ними особами, включаючи тих, які не є фінансовими установами. З НБУ і ДКЦПФР повинні будуть узгоджуватися відповідальні особи груп, які будуть звітувати за діяльність компаній групи.
На формалізовані фінансові групи пропонується накладати цілу низку обмежень. Зокрема, загальна сума прямого або опосередкованого володіння учасників банківської групи в статутному капіталі нефінансового активу не повинна перевищувати 15% регулятивного капіталу банківської групи. А частка учасників банківської групи в статутних фондах всіх нефінансових компаній не повинна перевищувати 60% регулятивного капіталу групи. Сума вкладень членів групи в статутний капітал страхової компанії віднімається від регулятивного капіталу групи. А присутність страхової компанії в групі дозволяє НБУ встановлювати ліміти і контролювати операції страхової компанії з банком та іншими учасниками групи. Обсяг операцій між учасниками групи і пов'язаними з ними особами - нефінансовими установами, що генерують кредитний ризик, - не повинен перевищувати 20% регулятивного капіталу банківської групи. Такі операції однієї з фінансових установ групи не можуть перевищувати 10% статутного капіталу.
Учасники ринку говорять, що цим законопроектом НБУ хоче узяти під пильний контроль фінансово-промислові групи. "Це глобальний процес, який спостерігається після фінансової кризи в багатьох країнах", - зазначає Микола Лагун, співвласник Дельта Банку, страхових та інших фінансових компаній, включаючи білоруські. На його думку, введення консолідованого нагляду з його обмеженнями істотно зменшить прибутковість банківського бізнесу.
"Це буде жорсткий перехід українського бізнесу на європейські принципи", - упевнений голова правління банку 'Фінанси і Кредит (входить до однойменної групи) Володимир Хливнюк. При цьому віце-президент групи АХА в Україні (разом з УкрСиббанком входить у французьку BNP Paribas Group) Андрій Перетяжко вважає, що зараз такі нормативи в Україні працювати не будуть.
"Держфінпослуг не контролює нормально страховий ринок і не може передати додаткову інформацію Нацбанку, необхідну для того, щоб зробити правильні висновки, - вважає він.- Питання в тому, що глибина розкриття інформації про кінцевих власників знаходиться не на тому рівні, який би дозволяв попередити виведення капіталу або інші операції".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас