ЄС може позбавити компанії права обирати аудиторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС може позбавити компанії права обирати аудиторів

216
Регулятори Європейського Союзу можуть позбавити зареєстровані на біржі компанії права обирати аудиторів, аби підвищити довіру інвесторів до розкриваних компаніями фінансових даних після економічної кризи, пише британська газета The Telegraph.
Комісар ЄС із внутрішніх ринків Мішель Барньє відкрив консультації із реформи регулювання аудиторської галузі в Європі. За його оцінками, цьому сегменту необхідна значніша конкуренція; крім того, М.Барньє закликав регуляторів подумати над питанням, чи варто дозволяти аудиторам надавати консультаційні послуги тим компаніям, звітність яких вони перевіряють.
Домінування "великої четвірки" великих аудиторських фірм в ЄС створює непотрібні ризики для ринку, вважає М.Барньє. Чотири найбільші фірми (Deloitte, PricewaterhouseCoopers, KPMG і Ernst & Young) контролюють від 70% до більш ніж 90% ринку аудиту в різних європейських країнах. А у Великобританії їх послугами користуються 99% компаній, що входять до фондового індексу FTSE-100.
"Ми вважаємо, що подібна концентрація може нести системні ризики. Нам потрібно більше конкуренції, більше різноманітності", - сказав він.
Багато великих компаній обмежені у виборі аудиторської фірми, тому що вони не хочуть використовувати того ж аудитора, що і їх конкуренти. М.Барньє вважає, що галузі "потрібна нова кров" - необхідно відкрити ринок для нових учасників і заохочувати розвиток невеликих аудиторських фірм.
Консультації з питань регулювання діяльності аудиторів проходять до 8 грудня, за їх підсумками буде вироблений спільний документ для подальшого розгляду регулюючими органами ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас