"Ъ": Українську ГТС готують до створення СП із "Газпромом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Українську ГТС готують до створення СП із "Газпромом"

Енергетика
495
Кабінет міністрів запропонував зняти законодавчі обмеження на реорганізацію і приватизацію української газотранспортної системи. Як розповіло високопоставлене джерело в Мінпаленерго, уряд підтримав ініціативу міністерства про те, аби запропонувати Верховній Раді внести зміни до закону "Про трубопровідний транспорт". Співрозмовник уточнив, що міністерство запропонувало внести зміни до ст. 7, яка забороняє реорганізацію і приватизацію української газотранспортної системи (ГТС).
"Зміни дозволять внести до майбутнього спільного підприємства із "Газпромом" українську газопровідну систему", - пояснило джерело. За його словами, вони мають бути подані до Верховної Ради і прийняті вже до кінця листопада. У прес-службі Мінпаленерго і Кабміну від коментарів відмовилися. "Принципових проблем з ухваленням законопроекту не буде, оскільки зараз у Верховній Раді є більшість, лояльна Кабінету міністрів", - заявив народний депутат Михайло Чечетов (Партія регіонів).
Нагадаємо, раніше Москва заявила, що згодна допустити Україну до видобутку газу на своїй території за умови створення СП між "Газпромом" і "Нафтогазом". Українська сторона готова внести до нього свою ГТС і нафтогазове родовище площа Паласа на шельфі Чорного моря, а натомість розраховує отримати у Росії родовище, видобуток газу на якому складає 30 млрд кубометрів на рік. Ці об'єми повинні повністю забезпечити газом українську промисловість за низькими цінами.
В прес-службах "Нафтогазу" і "Газпрому" створення СП не коментують. Проте джерело в російській монополії розповіло, що переговори про створення СП почнуться вже наступного тижня. У "Газпромі" появу спільного підприємства прогнозують до кінця 2011 року. "Я думаю, що за рік ми погодимо всі необхідні питання", - заявив співрозмовник у Мінпаленерго. За його словами, сьогодні виникли проблеми із реалізацією проекту South Stream, що примушує "по-іншому поглянути на пропозицію України".
В початку тижня проект South Stream став однією з провідних тем переговорів прем'єрів РФ та Італії - Володимира Путіна і Сильвіо Берлуськоні. Як запевнив Берлусконі, партнерам удалося переконати Туреччину вирішити прокладання труби через свої територіальні води. Дозвіл має бути отриманий до 1 листопада. Проте за два тижні до закінчення цього терміну Анкара тримає паузу. "В уряді ніхто нічого не говорить, жодного руху за проектом немає. Дозвіл швидко не видадуть", - підтверджує президент Турецького центру міжнародних відносин і стратегічного аналізу Синан Оган.
Туреччина - не єдина проблема South Stream. "Ще залишаються проблеми відносно проходження South Stream через деякі країни, - визнав в минулу суботу Сильвіо Берлусконі.- І мені доведеться попрацювати з дипломатичної точки зору відносно однієї з них і переконати її, аби вона не висувала не створювала труднощів для цього проекту". Йдеться про Болгарії, яка вимагає контролю в питаннях оренди землі під газопроводом, частки в СП і транзитної ставки.
Крім того, як розповіло джерело, близьке до операторів проекту South Stream AG, розвитку проекту заважає конфлікт акціонерів. "Італійці блокують всі рішення, запропоновані Москвою. 'Газпром' хотів знизити частку ENI через залучення лояльніших партнерів, проте ENI жорстко вимагає зберегти паритет, - розповів співрозмовник.- Оптимальним рішенням було б замінити італійців на французів або німців, проте це питання тримають на контролі вищі особи РФ і Італії". В результаті ENI до цих пір не дала згоди на залучення французької EDF і німецької Wintershall.
Будівництво South Stream, обіцяють у "Газпромі", почнеться в 2013 році, а газ європейські споживачі отримають вже в кінці 2015-го. Втім, опитані експерти нагадують, що рік тому "Газпром" планував почати будівництво наприкінці 2010 року, і вважають, що терміни будівництва можуть бути знову зрушені. Глава Rusenergy Михайло Крутихін пояснює, що реальним показником руху проекту буде підписання або непідписання угоди між акціонерами в грудні 2010 року. "South Stream не вистачає не лише дозволів на укладання труби, але і фінансування. Газопровід проходить по країнах, які після кризи 2008 року виявились у предбанкрутному стані, всі, окрім Австрії. Тому виникає велике питання - чи знайдуть ці країни гроші на проект. А оскільки Євросоюз не готовий привласнити South Stream статус транс'європейського, то розраховувати на фінансування з джерел ЄС і низьку ставку по кредитах не доводиться".
Начальник аналітичного відділу ДІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн зазначає, що проблеми із реалізацією "Південного потоку" дозволяють Україні добитися вигідніших умов створення СП. Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що Росія раніше запропонувала Україні як свій внесок в СП родовища, в розробку яких необхідно вкласти значні інвестиції.
Так, в "Газпромі" заявили, що в разі створення спільного підприємства Росія готова зі свого боку внести Астраханське газове родовище і деякі родовища на півострові Ямал. За інформацією Мінпаленерго, собівартість видобутку газу на родовищах Ямала в 1,5 разу вища, ніж на Уренгойському. А вести розробку на Астраханському родовищі не змогли найбільші світові нафтові компанії ENI і Total через високий вмісту сірки в газі, що добувався там. "Тепер Україна може добитися того, аби замість Астраханського в СП були внесені Уренгойські родовища, що вже діяли, - відзначає Шєїн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас