Податок на депозити не введуть до 2014 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податок на депозити не введуть до 2014 року

Кредит&Депозит
1300
Комітет Верховної Ради з питань податкової і митної політики прийняв рішення відстрочити введення "податку на депозити" до 2014 року.
Про це "Дзеркалу тижня" повідомив голова комітету, народний депутат від Партії регіонів Віталій Хомутинник.
За його словами, це пов'язано з тим, що представники адміністрації президента висловили думку про неготовність української банківської системи до введення такого податку.
"У зв'язку з тим, що українська банківська система ще не до кінця вийшла з кризи, було прийнято рішення відкласти введення цієї норми", - сказав він. Голова комітету повідомив, що, на думку представників АП, введення податку на дивіденди призвело б до зменшення припливу вкладів і погіршення кредитування.
В той же час, за словами депутата, також однією з причин відмови від введення податку стала необхідність розкриття банківської таємниці при оподаткуванні.
"Поки все, чого удалося добитися - відкласти їх введення на три роки", - сказав Хомутинник.
Парламентар повідомив також, що в даний час розглядається декілька варіантів введення вказаного податку з 2014 року. Зокрема, існує варіант, при якому оподаткуванню підлягатимуть всі депозити, незалежно від їх суми. При цьому, податок на дивіденди очікується на рівні податку на доходи фізичних осіб - 15-17%.
У свою чергу, в запропонованому урядом проекті Податкового кодексу пропонувалося обкладати доходи, отримані громадянами по депозитах на суму понад 200 тисяч гривень, 5%-м податком. Доходи фізичних осіб розміром понад 10 мінімальними зарплатами (сьогодні - 888 гривень, з 1 грудня - 922 гривні) обкладатимуться по прогресивній ставці 17% при нинішній плоскій ставці 15%.
Варто відзначити, що за даними Національного банку України, станом на 1 жовтня депозити фізичних осіб складали 257,6 мільярда гривень. В той же час, за даними джерела "ЗН" в Нацбанку, близько 150 мільярдів гривень з цієї суми належать 3% вкладників.
7 жовтня Рада прийняла кодекс в першому читанні. Прем'єр-міністр Микола Азаров прогнозує його прийняття в цілому не пізніше першої декади листопада.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас