Замість долара вводять нову валюту - сукре — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Замість долара вводять нову валюту - сукре

Валюта
9893
Саме за допомогою цієї грошової одиниці відбуватиметься взаєморозрахунок між країнами Латинської Америки.
Венесуела вперше купила в Болівії п'ять тонн соєвої олії, заплативши за товар умовну грошову одиницю - сукре, повідомляють іноземні ЗМІ. Електронний платіж здійснили центральні банки двох країн. За самим процесом спостерігали в Ла-Пасе і Каракасі президенти Болівії Ево Моралес і Венесуели Уго Чавес. Вартість умовної грошової одиниці взаєморозрахунків країн Боліваріанського Альянсу народів нашої Америки (АЛБА) - сукре, яка покликана замінити американський долар, становить 1,25 долара.
Рішення ввести спільну грошову одиницю учасники АЛБА прийняли ще 26 листопада 2008 року в Каракасі. На думку країн-учасників об'єднання, нова грошова одиниця дозволить протидіяти фінансовій кризі і відмовитися від долара в регіональних операціях.
АЛБА була створена за ініціативою лідерів Куби і Венесуели Фіделя Кастро і Уго Чавеса в 2004 році на противагу американській ініціативі вільної економічної зони двох Америк. До складу АЛБА входять такі латиноамериканські країни, як Венесуела, Куба, Болівія, Еквадор, Нікарагуа, Домінікана, Сент-Вісент і Гренадіни, Антігуа і Барбуда.
Лідер Венесуели Уго Чавес назвав шення використовувати сукре для взаєморозрахунків з Болівією "історичним".
"Ми присутні при історичній події, коли повертається наша економічна незалежність. Тепер нам не потрібні долари для взаєморозрахунків", - заявив Чавес.
Ево Моралес був одностайний з Чавесом.
"Ця операція дозволила нас звільнити від залежності Міжнародного Валютного Фонду", - відзначив Моралес.
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас