Гайтнер: Китай є каталізатором валютних інтервенцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гайтнер: Китай є каталізатором валютних інтервенцій

Казна та Політика
456
Політика Китаю з заборони зростання вартості юаня сприяє появі нових заходів контролю за потоками капіталу в країнах, що розвиваються, і підштовхує їх до проведення валютних інтервенцій, вважає міністр фінансів США Тімоті Гайтнер, думку якого наводить агентство Bloomberg.
"Ось що відбувається - Китай не дає своїй валюті зміцнитися, їхні валюти (країн, що розвиваються) дорожчають і їм доводиться докладати дуже багато зусиль для того, щоб не бути поставленими в несправедливе несприятливе становище по відношенню до КНР", - сказав Гайтнер.
Країни від Бразилії до Південної Кореї і Таїланду в останні декілька тижнів провели валютні інтервенції для заборони зростання вартості національних валют, який загрожує понизити темпи зростання експорту і підірвати відновлення економік. При цьому Південна Корея, Тайвань, Бразилія, Колумбія і Росія роблять заходи для посилення регулювання потоків капіталу для того, щоб уникнути надмірних коливань своїх валют.
"Це питання, яке багато хто вважає виключно справою США, насправді набагато важливіше для решти світу і дійсно є глобальною проблемою", - відзначив міністр фінансів США.
Раніше Гайтнер заявляв, що напруженість довкола юаня не призведе до зростання протекціонізму в торгівлі або масштабнішого валютного конфлікту з США.
Незважаючи на те, що китайська валюта "значно недооцінена", ризику глобальної "валютної війни" немає, вважає Гайтнер. За його словами, Китай дозволив своїй валюті зміцнюватися "досить хорошими темпами" в останні шість тижнів і, ймовірно, дозволить юаню подорожчати на велику величину в довгостроковій перспективі.
Раніше директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан заявив, що уряди країн світу ризикують покласти початок "валютним війнам", якщо спробують використовувати валютні курси як інструмент вирішення національних проблем. Міністр фінансів Бразилії Гвідо Мантега, у свою чергу, на початку жовтня відзначив, що в світі вже триває "валютна війна", бо влада декількох країн прагне до девальвації національних валют ради підвищення конкурентоспроможності у сфері експорту.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас