Янукович готує продаж труби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович готує продаж труби

Енергетика
3566
Міністерство палива і енергетики ініціює зміни в закон про трубопровідний транспорт, які, з одного боку, підвищать для іноземних інвесторів привабливість проектів з модернізації української газотранспортної системи (ГТС), а з іншого - допоможуть "Газпрому" отримати над нею контроль.
Кабмін має намір внести зміни до статті закону про трубопровідний транспорт, яка забороняє приватизацію держпідприємств магістрального трубопровідного транспорту. Розробкою і просуванням відповідних змін займається Мінпаливенерго і глава відомства Юрій Бойко. Щоб законопроект був внесений на розгляд Верховної Ради, він має бути розглянутий і затверджений на засіданні Кабміну. Вчора це питання було внесене до порядку денного уряду. І коли законопроект буде внесений на розгляд Ради, то провладна парламентська більшість може забезпечити його підтримку.
Втім, питання контролю над ГТС одне з найбільш спірних як в відносинах влади і опозиції, так і в відносинах усередині парламентської більшості, сформованої за рахунок представників декількох політичних сил. Така різнорідність вже перешкодила в червні ц.р. зняти заборону на приватизацію ГТС і дозволити її реорганізацію за ініціативою депутата Василя Кисельова (колишній регіонал, нині позафракційний), яким був зареєстрований відповідний законопроект. Проте не виключено, що спроба Юрія Бойка виявиться результативною. І це полегшить йому переговори з "Газпромом" про нові умови газових контрактів, оскільки зміни до закону про трубопровідний транспорт наблизять монополію до реалізації планів з контролю над українською ГТС.
Незважаючи на заяви російського прем'єра Володимира Путіна, що українська ГТС Росії не потрібна, близькі до "Газпрому" спікери наполягають на протилежному. Зокрема, за словами директора Інституту проблем нафти і газу РАН Анатолія Дмитрієвського, "Росії невигідно будувати газопроводи, якими вона потім не може управляти, вона хоче контролювати віддачу від своїх інвестицій".
Михайло Крутіхін з консалтингової компанії RusEnergy називає в своїх коментарях Анатолія Дмитрієвського "сивоволосим гуру російської нафтогазової геології, який протягом декількох років виступає в подвійній ролі: радника "Газпрому" і пропагандиста думок газпромівського керівництва". І, на думку експерта, в цитаті Дмитрієвського ключове слово "контролювати". "Нетямущі європейці не бачать всіх благ, якими вони можуть насолоджуватися, надавши російському монополісту і його великодосвідченим менеджерам можливість управляти їхніми газопроводами. І одне з цих благ, за словами гуру, це довгострокові контракти на постачання газу", - відзначив Михайло Крутіхін.
Анатолій Дмитрієвський також критикує нещодавнє рішення Європарламенту схвалити Положення про безпеку газопостачання. Дане положення наказує членам Євросоюзу здійснити погоджені програми дій на випадок перебоїв у постачаннях газу, включаючи будівництво перемичок між національними газотранспортними мережами. Членам ЄС відводиться чотири роки на приведення мереж у відповідність з новими стандартами, які забезпечать постачання в моменти пікового попиту навіть в разі виходу з ладу якоїсь важливої ланки в ланцюзі забезпечення газом. А протягом трьох років вони зобов'язані освоїти технології реверсування потоків у всіх прикордонних перемичках.
У свою чергу, голова російського уряду Володимир Путін упевнений, що найслабкіша ланка в постачаннях російського газу в ЄС - це його транзит по українській ГТС. "Як ви знаєте, ми реалізуємо проекти будівництва "Північного потоку" і "Південного потоку" і тим самим надійно гарантуємо стабільність постачань європейським споживачам, знімаємо транзитні ризики, а це - і ми з вами це дуже добре знаємо - головні ризики сьогодні", - заявив він у понеділок.
Будівництво нових газопроводів в обхід України не позбавить "Газпром" від використання української ГТС, оскільки ЄС поступово нарощує споживання газу, і в найближчій перспективі не зможе істотно понизити залежність від російських постачань.
Тому, на думку експертів, питання отримання контролю над українською ГТС для "Газпрому" і російського керівництва залишається актуальним. А поступки Києва в цьому напрямі можуть зробити Кремль згідливішим під час обговорення можливостей зміни невигідних для української сторони умов газових контрактів, підписаних торік за підтримки Володимира Путіна і Юлії Тимошенко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас