В опозиції підозрюють, що покупець "Укртелекому" вже відомий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В опозиції підозрюють, що покупець "Укртелекому" вже відомий

Казна та Політика
1291
В опозиції підозрюють, що покупець державної компанії "Укртелекому" вже відомий заздалегідь. Про це на прес-конференції в середу заявив екс-глава Фонду державного майна України, народний депутат України (фракція НУ-НС) Олександр Бондар.
За його словами, він вже не може злічити, яка це за рахунком спроба продати "Укртелеком". "Безумовно, я позитивно оцінюю продаж "Укртелекому". Але уряд не оприлюднив кваліфікаційні умови проведення конкурсу із приватизації підприємства... Те, що вчора була оголошена стартова ціна - це для мене ні про що не говорить. Все залежить від конкурсних умов", - сказав О.Бондар.
За словами депутата, кваліфікаційні умови приватизації "Укртелекому" можуть бути виписані таким чином, що брати участь в конкурсі зможе лише одна компанія. О.Бондарь також розкритикував і дату проведення конкурсу, призначену на 27 грудня. За його словами, така дата звужує можливості участі іноземних інвесторів в приватизації компанії - він нагадав, що якраз в цей період в Європі починаються різдвяні канікули і європейські інвестори не зможуть належним чином підготуватися до участі в приватизації.
"Існують підозри, що така дата говорить про те, що заздалегідь вже відомий покупець "Укртелекому", - сказав О.Бондар.
Також депутат сумнівається, що підкупна ціна буде вищою за стартову ціну "Укртелекому" - 10,5 млрд грн. "В цілому, я позитивно оцінюю продаж "Укртелекому", але сказати, що він буде прозорим, і ціна буде більшою, я не можу", - сказав він.
О.Бондар також зазначив, що хотів би, аби в конкурсі з приватизації "Укртелекому" брали участь іноземні інвестори. За його словами, якщо компанію "Укртелеком" придбають оператори мобільного зв'язку МТС або "Київстар", які контролюються російськими бізнес-структурами, або ж компанія DCC, якою володіє компанія СКМ, "однозначно станеться монополізація ринку".
О.Бондар також підкреслив, що гроші, які надійдуть від приватизації "Укртелекому" цього року не будуть передані до державного бюджету, а будуть зараховані лише в 2011 році.
В свою чергу, народний депутат України (фракція Партії Регіонів), також екс-глава Фонду державного майна Михайло Чечетов підкреслив, що ефективна приватизація держпідприємств можлива лише в стабільній ситуації в економічній сфері держави. За словами М.Чечетова, оскільки ситуація в Україні стабілізувалася, проведення нормального конкурсу з продажу "Укртелекому" стало можливим. "З вуст Януковича і прем'єр-міністра звучать гарантії недоторканості приватної власності. Інвестори переконалися, що в Україні встановилася стабільна влада на 10 років. Ніхто не приходитиме і не відбиратиме підприємства... Саме у зв'язку з цим став можливим продаж "Укртелекому", - сказав він.
М.Чечетов зазначив, що не знайомий з умовами конкурсу з приватизації "Укртелекому", проте висловив думку з приводу того, що Кабінет міністрів України забезпечить можливість конкуренції для всіх учасників приватизації. "Я думаю, що умови зроблені так, що брати участь тут будуть серйозні компанії", - сказав він. За словами депутата, виходячи із конкурсних умов, брати участь в приватизації "Укртелекому" зможуть як національні інвестори, так і інвестори з ближнього зарубіжжя, зокрема і з Росії, і європейські інвестори.
Відповідаючи на уточнююче питання, чи не повторить приватизація "Укртелекому" історію приватизації Одеського припортового заводу, М.Чечетов підкреслив, що "сьогодні прийматимуться рішення. Конкурс буде доведений до логічного кінця".
Говорячи про можливу ціну продажу "Укртелекому", О.Бондар підкреслив, що доки не бачив кваліфікаційних умов проведення конкурсу, тому не може назвати ціну. "Якщо будуть створені умови відчуження учасників, стартова ціна стане і ціною продажу", - вважає він.
В свою чергу, М.Чечетов переконаний, що підкупна ціна "Укртелекому" буде значно вищою за стартову ціну. "Зростання буде значним", - підкреслив депутат.
13 жовтня Фонд держмайна України оголосив конкурс з продажу пакету акцій, що знаходиться в держвласності, у розмірі 92,79%уставного капіталу ВАТ "Укртелеком". У редакції офіційного вісника ФДМ - газеті "Відомості приватизації" - оголошення про початок конкурсу опубліковане в сьогоднішньому номері.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів України у вівторок затвердив умови продажу оператора зі стартовою ціною 10,5 млрд грн.
Держава обмежила коло потенційних учасників конкурсу, до якого не будуть допущені компанії, чиї доходи від надання послуг зв'язку в Україні за попередній продажу фінансовий рік перевищують 25% загальної суми доходів отриманих від надання таких послуг по всій країні. Новим власником також не зможе стати компанія, в капіталі якої українській або іноземним державам прямо або опосередковано належить більше 25%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас