Випробування врожаєм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Випробування врожаєм

Аграрний ринок
690
Міністерство економіки України оприлюднило проект урядової постанови про введення квотування експорту зерна. Нагадаємо, що наприкінці минулого тижня окремі члени уряду заявили про прийняття Кабінетом Міністрів такого документа. Проектом постанови квоти пропонується встановити до 31 грудня 2010 року в обсязі 2,7 мільйона тонн: 0,5 мільйона тонн на пшеницю, 0,2 мільйона тонн - на ячмінь та 2 мільйони тонн - на кукурудзу.
Документом також встановлюється заборонна квота в розмірі 1 тисячі тонн на експорт жита та гречки. Раніше перший віце-прем’єр Андрій Клюєв заявляв, що в разі завершення закупівель зерна Держрезервом та Аграрним фондом уряд може достроково їх зняти.
В оприлюдненому проекті постанови експортерам пропонується подавати заявку до Мінекономіки на отримання квоти, де її розгляне спеціально створена комісія. Розподіл квот здійснюватиметься на підставі висновків Міністерства аграрної політики з врахуванням наявності в компанії заявлених до експорту об’ємів. У той же час без відповіді залишається питання, чи будуть ці квоти продаватися на аукціонах, про що раніше заявляв віце-прем’єр з Євро-2012 Борис Колесніков.
"Квоти досить маленькі. Якщо додати до заявлених 2,7 мільйона тонн ще 3,3 мільйона тонн вже експортованих, то виходимо на 6 мільйонів тонн експорту до кінця року, при тому що загальний експортний потенціал України з нового врожаю оцінюється в 12 - 13 мільйонів тонн", - коментує цю постанову генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.
В Українській зерновій асоціації (УЗА) прогнозують, що квотування може призвести до "повного паралічу в діяльності зернового ринку". За словами президента УЗА Володимира Клименка, сільгоспвиробники не отримають реальну ціну за вирощений урожай, а більшість вітчизняних продавців зерна вимушена буде припинити свою діяльність. Клименко стверджує, що великі холдинги вже підписали експортні контракти, й їх потрібно виконувати. Якщо квоти введуть і продаватимуть на аукціоні, то не всі зможуть "потягнути" додаткові витрати. Як результат - декілька крупних агрохолдингів стануть банкротами, прогнозує Клименко.
"Холдинги скоріше за все вистоять, бо введення квотування - це форс-мажор, який звільняє компанії від виконання експортних контрактів", - у свою чергу переконує начальник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник. Крім того, на її думку, зернотрейдери навіть виграють від квотування. В разі встановлення обмежень вони зможуть купити зерно за нижчими цінами у виробників, зберегти його до кінця року на своїх елеваторах і після скасування квотування продати за ринковою ціною, яка значно вища за внутрішньо-українську.
А от дрібні фермерські господарства можуть справді постраждати, бо внутрішня закупівельна ціна на зерно для них знизиться, вважає Колесник. Зменшення закупівельної ціни - зменшення прибутків, які потрібні для успішного проведення посівної кампанії. Тому вже зараз виникає ризик урожаю 2011 року, вважає Колесник.
На думку ж Лапи, на початку 2011 року уряду доведеться або вводити іншу експорту квоту, або ж поновлювати вільний режим експорту зернових. Тобто в аграріїв ще залишається відстрочена в часі можливість продати цьогорічний врожай за вищими цінами. Однак не витримають випробування часом, на думку директора асоціації "Український клуб агарного бізнесу", близько 10 - 15% виробників, які продадуть зерно нового врожаю за ціною, нижчою в середньому на 10%.
До речi
У пояснювальній записці до проекту постанови вказується, що валове виробництво зернових 2010 року очікується в об’ємі 38,6 мільйона тонн при потребі внутрішнього ринку 26,2 мільйона тонн. Тому експортні можливості України в 2010/2011 маркетинговому році Мінекономіки оцінює в розмірі 12,8 мільйона тонн (пшениці - 6,2 мільйона тонн (продовольчої - 4,5 мільйона тонн), ячменю - 2,2 мільйона тонн, кукурудзи - 4,2 мільйона тонн, інших зернових культур - 181 тисячі тонн, жита - 31 тисячі тонн). На 30 вересня Україна вже намолотила 35 мільйонів тонн зерна, а експортувала майже 3,7 мільйона тонн зерна. Крім того, за даними Мінекономіки, завантажені, але ще не покинули українські порти судна зі 130 тисячами тонн зернових, на зберіганні в портових зерноперевалочних комплексах - ще 1,05 мільйона тонн. Тобто до кінця цього року, підрахували в Мінекономіки, з України експортують близько 9 мільйонів тонн.
"Згідно з прогнозним балансом зернових культур, в поточному маркетинговому році, середньомісячні темпи експорту повинні складати близько одного мільйона тонн, фактичні ж складають - 1,25 мільйона тонн", - говориться в пояснювальній записці до постанови.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас