В Україні набув чинності закон про Кабмін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні набув чинності закон про Кабмін

423
В Україні набув чинності закон "Про Кабінет міністрів України", підписаний напередодні Президентом. Документ опублікований сьогодні в газеті "Голос України".
Закон, зокрема, визначає, що "Кабмін відповідальний перед Президентом, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді в межах, передбачених у статтях 85, 87 Конституції".
Також законом передбачається, що Генеральний прокурор повинен звільнятися з посади без згоди ВР Президентом України, причому до переліку причин звільнення Генпрокурора додається пропозиція "А також на інших підставах". ВР також втрачає право на затвердження персонального складу колегії ГПУ. Що стосується Служби безпеки України, то вона підпорядковується тільки Президенту України. З прийняттям законопроекту відбудуться зміни в режимі надання доступу до інформації. Так, якщо зараз право надавати доступ до інформації є в Кабміну і ВР, то з прийняттям закону Кабмін його втратить, зате таке право отримає Президент.
Відповідно до прийнятого закону, Президент України призначає на посади за поданням Прем'єр-міністра України та звільняє з посад: голови і чотирьох членів Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України; голови та заступника голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (служба підпорядковується і підконтрольна Президентові) ; перших заступників та заступників голови Антимонопольного комітету України (АМКУ), державних уповноважених АМКУ.
Законом також передбачається, що припинення повноважень голів місцевих державних адміністрацій може бути здійснено за ініціативою Президента України.
Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла закон "Про Кабінет міністрів України" 7 жовтня ц.р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас