"Ъ": Мінекономіки пропонує ввести на постачання до Білорусі крохмало-патоки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Мінекономіки пропонує ввести на постачання до Білорусі крохмало-патоки

Аграрний ринок
314
Україна готова ввести квоти на постачання до Білорусі кукурудзяної крахмало-патоки, говориться в опублікованому вчора на сайті Мінекономіки проекті постанови "Про регулювання постачань патоки крохмальної на митну територію Республіки Білорусь до 31 грудня 2011 року". Квоти встановлюються в обсязі 2,5 тис. т до кінця року і 5,5 тис. т на 2011 рік. За даними Мінекономіки, торік постачання продукції з України до Білорусі склали 5,1 тис. т на суму $2,2 млн, а в 2008 році - 8,6 тис. т на $5,3 млн. "Українська сторона узяла на себе добровільні обмеження на експорт, аби уникнути вживання антидемпінгових мит відносно цієї продукції", - говориться у записці пояснення до документа.
Білорусь почала антидемпінгове розслідування відносно української крахмало-патоки в березні. Його було порушено за скаргою білоруського держконцерну "Белбиофарм". Він звинуватив українських виробників в продажах в країні крахмало-патоки за ціною нижче, ніж в Україні, що призвело до зниження рентабельності і обсягів виробництва місцевих виробників. На початку жовтня під час двосторонніх переговорів Україна і Білорусь домовились про припинення взаємних розслідувань відносно крахмало-патоки, карамелі і білоруських шин.
Напередодні переговорів найбільший український виробник - Дніпровський крахмало-паточний комбінат - погодив із білоруськими компаніями обсяги постачань. Вони відповідають квотам, вказаним у документі Мінекономіки, розповів Ъ заступник міністра економіки Валерій Мунтіян. На його думку, угода вигідна підприємству, оскільки дозволить йому щорічно заробляти від продажів в Білорусі $5,5-6 млн. Керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства AAA Марія Колесник передбачає, що тепер підприємство займеться пошуком нових ринків збуту і посиленням позицій на тих, що існують. Отримати коментар комбінату не удалося.
Введення обмежень для українського виробника дає можливість збільшити обсяги постачань до країни російським компаніям, вважає президент асоціації "Роскрахмалпатока" Олексій Буравльов. У минулому році потужності російських підприємств були завантажені лише на 70%: "Чи удасться їм це зробити, залежить від цінової кон'юнктури - ринок крахмало-патоки в Білорусі висококонкурентний. Ця країна і Україна виробляють практично в два рази більше кукурудзи, ніж Росія, що дозволяє їм мати на цю культуру вигідні ціни".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас