"Ъ": Фаворитами конкурсу із продажу оператора будуть СКМ та АФК "Система" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Фаворитами конкурсу із продажу оператора будуть СКМ та АФК "Система"

Казна та Політика
1081
Стартова ціна 92,79% акцій найбільшого оператора фіксованого зв'язку "Укртелеком" складе 10,5 млрд грн. Умови приватизації компанії затвердив Кабмін. Днями буде опубліковано оголошення про приватизацію, після чого до проведення аукціону, за процедурою, повинно пройти 75 днів, уточнив глава Фонду держмайна Олександр Рябченко.
За умовами конкурсу до участі в приватизації не допускаються українські та іноземні компанії з держчасткою в акціонерному капіталі більше 25%, що обмежує участь в аукціоні російської держкомпанії "Связьинвест" і німецької Deutsche Telekom, говорить аналітик BG Capital Олександр Паращий. У "Ростелекоме" (акціонер "Связьинвеста") зазначали, що приймуть рішення про участь в конкурсі після публікації його умов, а участі Deutsche Telecom в конкурсі чекали аналітики. Отримати коментарі "Ростелекома" і Deutsche Telecom доки не удалося.
До участі в конкурсі не будуть допущені і підприємства, розмір виручки яких за останній фінансовий рік перевищує 25% всіх доходів ринку. "Таким чином, 'Київстар' і його власник VimpelCom Ltd не будуть допущені до конкурсу", - зазначила старший аналітик ДІК Dragon Capital Таісія Шепетко. Частка "Київстару" в 2009 році склала 32%, тоді як його найближчого конкурента МТС - лише 22%. Втім, у "Київстарі" і Altimo (акціонер "Київстару" і Beeline) на "Укртелеком" не претендують. А представник VimpelCom Ltd Олена Прохорова заявила, що компанія утримається від подальших кроків у сфері злиття і поглинань на українському ринку, поки не отримає рішення Антимонопольного комітету зі злиття "Київстару" і "Вимпелкома".
Тепер головними претендентами на "Укртелеком", на думку аналітиків, є російська "Система" і СКМ Ріната Ахметова АФК. Поки не виключена участь в тендері російського "Мегафону", британського Vodafone, а також операторів з Японії, Китаю і Південної Кореї.
Аналітики прогнозують, що у результаті ціна продажу "Укртелекому" не сильно перевищить стартову. "Зараз стартова ціна 'Укртелекому' реалістична з точки зору ринкової капіталізації компанії", - зазначає Олександр Паращий. Вчора папери компанії на "Українській біржі" подорожчали на 4,37%, капіталізація склала 10,7 млрд грн. Єгор Самусенко із ДІК Concorde Capital вважає, що ціна компанії не перевищить 11 млрд грн. За його словами, покупцеві необхідно буде закласти в ціну покупки близько 100 млн грн. на виплату заборгованості із дивідендів, 200 млн грн. - на створення мережі спецзв'язку і її безкоштовну передачу державі і близько 0,7-1 млрд грн. - на виплати зі скорочення співробітникам, яких доведеться звільнити протягом трьох років (умови конкурсу забороняють звільнення співробітників в цей період без вихідної допомоги).
"Хоча 'Укртелеком' лише за перше півріччя 2010 року зменшив персонал на 8,7%, в компанії до цих пір працює близько 80 тис. співробітників, і скорочення 20 тис. з них є одним з ключових кроків із поліпшення ефективності роботи оператора", - додає аналітик.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас