Північна і Південна Корея можуть об'єднатися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Північна і Південна Корея можуть об'єднатися

Казна та Політика
683
Відхід з політичної арени лідера КНДР Кім Чен Іра може привести до об'єднання Північної і Південної Кореї. Принаймні в цьому впевнений директор Інституту економічних досліджень в Халле Ульріх Блум, який свого часу передбачив об'єднання Східної і Західної Німеччини.
На думку Блума, вже незабаром Північна Корея опиниться на межі економічного краху, як 20 років тому було з НДР, що і підштовхнуло східний уряд до об'єднання. Зараз економіка комуністичної частини Корейського півострова значно відстає від капіталістичної і це якщо не приведе до серйозної економічної кризи, то, принаймні, підштовхне на економічні і політичні реформи, в результаті яких вже сама північнокорейська еліта заговорить про об'єднання. Підштовхнути цей процес може смерть Кім Чен Іра, наступник якого - його син Кім Чен Ун (Ен) - просто не зможе контролювати країну в подібній ситуації.
Інші експерти поки не вірять в можливе швидке об'єднання Кореї, хоча і визнають, новому керівнику країна дістанеться в дуже плачевному стані. "Об'єднання Кореї - процес дуже складний і формула цього об'єднання поки не розроблена і не можна взяти її, наприклад, з німецького досвіду, оскільки КНДР далеко не НДР, - розповів "Сегодня" завідуючий сектором загальних проблем Центру азіатсько-тихоокеанських досліджень Інституту світової економіки і міжнародних відносин РАН Олександр Федоровський. - Але завдяки економічній кризі, механізму виходу з якого поки не видно, варто чекати поліпшення відносин Пхеньяна з Сеулом. КНДР - дуже закрита країна, і ми не можемо навіть говорити, кому буде передана влада, буде там єдиний керівник чи колективна форма правління. Однозначно можна лише сказати, що епоха Кім Чен Іра добігає кінця".
Бунт стався вже в сім'ї Кім Чен Іра - старший син лідера КНДР, 39-річний Кім Чен Нам, який живе в Китаї і в Макао, висловився проти династичного спадкоємства влади. "Особисто я проти третього покоління династичної спадкоємності. Але я думаю, що на те є внутрішні чинники, які треба враховувати", - цитує Кім Чен Нама японський телеканал TV Asahi. Така його відповідь на підготовку його молодшого брата, 27-річного Кім Чен Уна, до передачі йому правління Північною Кореєю. Кім Чен Нам виявив готовність допомагати брату, якщо йому це знадобиться: "Я хочу, щоб мій брат зробив все можливе для народу Північної Кореї, для його процвітання. У будь-який час я готовий допомагати своєму брату з-за кордону".
Свого часу саме Кім Чен Нама готували в наступники батьку, проте він виявився в опалі після того, як в 2001 році намагався таємно за підробленим паспортом перетнути кордон з Японією, де збирався покататися в "Діснейленді".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас