Біологи довели: серед собак також є оптимісти і песимісти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біологи довели: серед собак також є оптимісти і песимісти

90
Біологи з Брістольського університету і Університету Лінкольна експериментально довели, що в неоднозначних ситуаціях собаки поводяться по-різному і роблять такий вибір, який відповідає їхньому світовідчуттю.
Учені працювали з 24 бездомними собаками різних порід, узятими з двох притулків.
Як повідомляє "Комп’ютерра-Онлайн", спочатку автори спробували визначити, як тварини поведуться в тих випадках, коли їхні нові господарі йтимуть з будинку і залишатимуть їх наодинці. Піддослідних запускали в кімнату, де експериментатор проводив з ними 20 хвилин; наступного дня цей час різко скорочувався, і експериментатор незабаром на п'ять хвилин виходив з кімнати. Дії собак фіксувалися на відео, і за результатами перегляду записів кожній з них було присвоєно певне числове значення, що відображало те, наскільки спокійно вона поводилася без "господаря".
Через один або два дні тварини проходили наступне випробування, в якому визначався їх "настрій", що впливав на вибір. Піддослідних привчили до того, що в мисці, що знаходилася в одній частині кімнати, завжди буває їжа, а миска на протилежній стороні завжди залишається порожньою.
Потім вчені ставили миску в одне з трьох середніх положень і спостерігали за тим, як швидко собаки підходитимуть до неї; вимірювання дозволяють визначити, належить тварина до "оптимістів", які підбігають до чашки в надії отримати їжу, чи до "песимістів", які діють повільніше. Як виявилось, тварини, які в першому тесті проявляли занепокоєння, частіше були схильні до песимізму.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас