Виявлені найдавніші сліди динозаврів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виявлені найдавніші сліди динозаврів

75
Науковці з Американського музею природної історії виявили найдавніші з відомих слідів динозавра, які доводять, що ці істоти з'явилися на Землі як мінімум на 10 мільйонів років раніше, ніж вважалося.
Вчені працювали у Свентокржиських горах (горах Святого Хреста) на півдні Польщі, де виявили велику кількість слідів, що належать різним групам динозаврів.
Порода, в якій були знайдені відбитки, відноситься до початку періоду тріаса (250 - 199 мільйонів років тому). На кордоні між тріасом і передуючим йому пермським періодом сталося масове вимирання живих істот - за оцінками фахівців, в океанах вимерло до 90% видів, а на суші - до 75%.
Раніше вважалося, що динозаври з'явилися на планеті через 15-20 мільйонів років після масової загибелі живих істот на кордоні перми і тріаса. Проте вік деяких із знайдених слідів складає 250 мільйонів років, повідомляє Lenta.ru.
Знайдені відбитки належать ящерові, що пересувався на чотирьох кінцівках, розміром з кішку з групи Prorotodactylus. Вважається, що саме ці динозаври були предками теропод - групи, до якої належить, зокрема, знаменитий Tyrannosaurus Rex.
Автори знахідки вважають, що тимчасовий збіг появи динозаврів і масового вимирання не випадковий - ящери, що панували на планеті протягом подальших 160 мільйонів років, з'явилися саме завдяки зникненню величезної кількості видів. Так само ссавці змогли активно розмножитися після катастрофічного вимирання живих істот на кордоні мелового і палеогенового періодів близько 65 мільйонів років тому.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас