Світовій економіці загрожують пенсіонери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовій економіці загрожують пенсіонери

Казна та Політика
864
Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s (S&P) в дослідженні "Глобальне старіння-2010: непорушна істина" (Global Aging-2010: An Irreversible Truth) заявило, що збільшення частки літнього населення в світі веде до тяжких економічних наслідків. Державні борги багатьох країн зростуть до астрономічних розмірів, якщо уряди не приймуть термінових заходів для скорочення пенсійних витрат.
Аналітики S&P попереджають, що якщо уряди не змінять нинішні пенсійні і соціальні програми, витрати, пов'язані зі старінням населення, до середини нинішнього десятиліття держборги країн можуть перевищити 50% їх ВВП. S&P прогнозує, що до 2030 р. боргове навантаження на держбюджети країн світу може збільшитися до 90% ВВП, а до 2050 р.- перевищити 260% ВВП. В даний час прогнозні показники співвідношення суверенних боргів до ВВП на 2010 р. складають для розвинених країн 64,5%, а для тих, що розвиваються - 33,4%.
При збереженні пенсійних систем в нинішньому вигляді в 2050 р. держборг Великобританії може перевищити 430% від ВВП, Німеччині - 400%, Франції - до 403%, Італії - до 245%, а Іспанії - до 544% від ВВП. У США через 40 років держборг складе близько 415% від ВВП, в Японії - 753%, в Росії - 570%.
Більше, ніж іншим країнам світу, проблема збільшення пенсійних витрат загрожує економікам України, Росії і Румунії, "головним чином тому, що їхні пенсійні системи не реформовані". З розвинених країн в зоні ризику знаходяться Японія і Люксембург. На думку авторів доповіді, бюджетні наслідки старіння особливо гостро можуть відчути на собі розвинені держави і європейські країни з перехідною економікою, оскільки саме в цій групі найширший обхват населення системами соціального забезпечення і відбувається швидке погіршення так званого демографічного профілю. У країнах з перехідною економікою, розташованих в інших регіонах, відсоток літніх нижчий.
Найбільш захищеними від проблем з пенсійними витратами експерти Standard&Poors вважають Китай, Індонезію, Саудівську Аравію, Філіппіни і Швейцарію. У Китаї державний борг може зрости до 2050 р. до 93% від ВВП, в Індії рівень держборгу досягне 63%, а в Бразилії - 122%. У країнах, що розвиваються, поки переважає молодше населення в порівнянні з країнами Європи і Америки.
Країни, що розвиваються, перебувають у відносно кращій ситуації, враховуючи їх "стадію економічного розвитку і відносно низький рівень обхвату пенсійною системою". Так, в цій групі країн середній рівень пов'язаних з пенсійним забезпеченням бюджетних витрат становить 6,4% ВВП, тоді як в розвинених країнах він досягає 9,2%. Проте з розвитком економіки і пов'язаних з цим широких змін соціальної структури обсяг пенсійних витрат може зростати швидше, ніж ВВП.
В Standard&Poors бачать проблему і в тому, що не всі країни перейшли на пенсійну систему PAYG. Згідно з цією моделлю, людина отримує пенсію з тих коштів, які відраховувалися з його заробітної плати. В даний час цю реформу проводить Греція, що, за розрахунками Standard&Poors, дозволить їй заощадити до 10% ВВП до 2060 р. До цієї реформи готуються також Іспанія і Словенія.
"Без відповідних бюджетних коректувань, подальших реформ пенсійної системи і охорони здоров'я або структурних заходів для поліпшення потенціалу економічного зростання тягар суверенних боргів більшості розвинених економік досягне безпрецедентного рівня", - заявив кредитний аналітик S&P Марко Мршник, представляючи доповідь.
Експерти Standard&Poors відзначають, що здійснитися їхній прогноз може лише в гіпотетичній ситуації, при якій уряди не реагуватимуть на загрозу старіння населення. "На наш погляд, маловірогідно, що уряди дозволять борговим навантаженням і дефіцитам бюджетів вийти з-під контролю", - вважають аналітики S&P.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас