ВААІД ініціюватиме зниження акцизу на бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВААІД ініціюватиме зниження акцизу на бензин

Енергетика
325
Всеукраїнська асоціація автоімпортерів і дилерів (ВААІД) має намір ініціювати внесення поправок до проекту Податкового кодексу України про зниження пропонованого документом рівня акцизного збору на бензин (проектом передбачено зростання збору на бензин з EUR132/тонна до EUR182/тонна).
"Ми вважаємо, що запропоноване підвищення акцизного збору на EUR50/тонна, як компенсація за скасування щорічного транспортного збору, насправді перевищить суму доходів від транспортного збору в чотири-п'ять разів, і це дуже багато", - повідомив під час тематичного "круглого столу" генеральний директор ВААІД Олег Назаренко.
За його розрахунками, таке підвищення акцизу призведе до дорожчання 1 л бензину на автозаправках не менше ніж на 0,36 грн.
"Ми вважаємо, що для компенсації транспортного збору достатнім було б подорожчання бензину на 12 коп. при повному скасуванні транспортного збору і на 7 коп. при збереженні збору при першій реєстрації", - відзначив Назаренко.
В той же час в числі позитивних моментів включення транспортного збору в ціну бензину він відзначив той факт, що в даному випадку платити будуть не лише українці, але і громадяни, які прямують через Україну транзитом. Крім того, він нагадав, що дотримується соціальний принцип "хто більше їздить, той більше платить".
В той же час представник Міністерства фінансів Оксана Сапега відзначила, що підвищення акцизів на бензин продиктоване не лише необхідністю компенсувати скасування транспортного збору.
"Ідея підвищення акцизів не нова і пов'язана з двома питаннями: по-перше, необхідністю ремонту доріг, у тому числі з підготовкою до Євро-2012, а по-друге, Україна вже багато років відстає в оподаткуванні акцизом від інших країн, у тому числі сусідів - Росії, Білорусії, Польщі", - відзначила вона.
На думку Сапеги, підвищення ціни бензину на 36 коп. не є критичним, до того ж в ціні палива на акциз припадає лише близько 1 грн.
"Коли весною цього року були підвищені акцизи багато хто говорив, що зросте ціна на бензин, а Мінфін заперечував, і мав рацію - якщо в травні бензин коштував 8 грн., то зараз - 7,5 грн., і означає, ціну все-таки диктує ринок, і є багато інших умов зростання ціни", - відзначила представник Мінфіну
У свою чергу, начальник відділу цього ж міністерства Юрій Романюк додав, що в проекті Податкового кодексу передбачено зниження податку на прибуток, "тому у продавців палива є резерв для того, щоб не підвищувати значно ціну на бензин".
За інформацією представника Державної податкової адміністрації України (ДПАУ) Павла Рябокляча, сума надходжень від транспортного збору зростала щороку на 10% і більше, а в 2009 році зросла на 40% до 1,5 млрд грн.
"Цього року очікується надходження на рівні 1,65 млрд грн., і, значить, треба говорити про компенсацію вже не на 7 копійок, а більше. І не можна говорити про те, що за рахунок акцизу компенсується скасування транспортного збору - це ще і наближення до європейських стандартів", - відзначив Рябокляч.
В той же час директор НТЦ "Психея" Сергій Сапегін, підтримавши ідею заміни транспортного збору підвищенням акцизу на бензин, проте вважає пропоноване підвищення завищеним в два-чотири рази.
Крім того, на його думку, визначити частку транспортного збору в новому акцизі досить складно, і до того ж незрозумілий механізм виділення цих коштів (які надходитимуть до бюджету) на ремонт доріг, їх розподіли між регіонами.
"Не можна забувати і про пільгові схеми надходження нафтопродуктів - сьогодні за такими схемами ввозиться майже третина бензину, і якщо ситуація не зміниться, і при підвищенні акцизу бюджет нічого не отримає", - вважає Сапегін.
На його думку, ціни на ринку не завжди залежать від зміни бази оподаткування, а в Україні грає роль і такий потужний чинник, як "жорсткий діалог уряду з учасниками паливного ринку".
На його думку, з врахуванням прогнозованого слабкого зростання цін на нафтопродукти на світовому ринку (на 1% в місяць) з введенням акцизу в Україні ціна на бензин може зрости до 9 грн. і білье.
Як повідомлялося, прийнятим в першому читанні проектом Податкового кодексу передбачено скасування щорічного транспортного збору, кошти від якого прямують на ремонт доріг.
В той же час, пропонується збільшити ставки акцизного збору на бензин з EUR132/тонна до EUR182/тонна.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас