Тепло, тепліше, холодно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тепло, тепліше, холодно

Енергетика
489
Незважаючи на те, що столична влада бадьоро рапортує про початок опалювального сезону, батареї в багатьох київських квартирах все ще холодні, а в деяких будинках немає навіть гарячої води. На холод в квартирах скаржаться жителі Позняків, Дорогожичів, Оболоні, Березняків, Подолу, КПІ і Троєщини. Температура в їхніх будинках - близько 14 градусів за Цельсієм, трохи тепліше, ніж на вулиці.
Команду на підключення до тепла київські чиновники дали лише 4 жовтня, хоча на той момент холоди трималися вже тиждень. Нагадаємо, згідно з затвердженими нормами, якщо середньодобова температура нижче восьми градусів за Цельсієм тримається впродовж п'яти діб, комунальники повинні подавати опалення в житлові мікрорайони.
Традиційно в першу чергу до теплопостачання підключають стаціонари лікарень, пологові будинки, дитячі садки і школи. У мерії і Київенерго запевняють, що всі ці об'єкти вже опалюються. В той же час, є інформація, що досі не опалюються багато шкіл на Сирці, Борщагівці і Троєщині. Через що учнів цих шкіл можуть відправити на вимушені канікули.
Житлові будинки почали підключати до опалення 7 жовтня. За даними Главку житлового господарства, станом на 16:00 11 жовтня до опалення встигли підключити 90% житлового фонду міста. Станом на ранок 11 жовтня в столиці опалюється 9 тис. 94 житлові будинки, всього до системи теплопостачання необхідно підключити 10 тис. 678 житлових будинків.
В Київенерго говорять, що для підключення до теплопостачання всього житлового фонду знадобиться ще дві доби. У мерії ж упевнені, що процес підключення до опалювального сезону буде завершений сьогодні, 12 жовтня.
Чому міська влада не підключила все місто до опалення до 11 жовтня, як обіцяли, в мерії пояснюють неохоче. Заступник голови КМДА Олександр Мазурчак, в компетенції якого перебуває це питання, не побажав давати коментарі раніше п'ятниці, 15 жовтня.
Правда, ситуацію погодився пояснити його підлеглий - заступник начальника Головного управління житлового господарства Юрій Похвалений. "Річ у тім, що всі будинки одночасно і відразу підключити просто технічно неможливо. ТЕЦи, котельні, які надають теплоносій, не встигають відразу набирати воду і подавати в мережу", - сказав Юрій Феодосійович.
В Київенерго пояснили, що не встигають виробляти спеціально підготовлену хімічну воду, якою наповнюють батареї при центральному опаленні. "Наприклад, ТЕЦ-5 (на Видубичах) працює на межі своїх технічних можливостей, більше об'ємів підготовки технічної води ми дати не можемо. Виходячи з цих параметрів, ми закінчимо підключення до тепла протягом двох діб", - прокоментував ситуацію голова правління Київенерго Едуард Соколовський.
Втім, керівник енергокомпанії говорить, що навіть після завершення підключення житлового фонду до тепла напевно залишаться якісь одиничні адреси, де з опаленням доведеться ще почекати. "Там, де внутрішньобудинкові системи не готові до подачі теплоносія, залишаться проблеми, але це будуть поодинокі випадки, якими компанія займатиметься в індивідуальному порядку", - відзначив Едуард Степанович. Точна кількість аварій на внутрішніх мережах не називається. "Є як мінімум 20 адрес, де подача теплоносія затримується через неготовність внутрішніх систем", - повідомив Соколовський.
Жеки беруть безпосередню участь в підготовці до опалювального періоду. Саме у їх зоні відповідальності - підготовка внутрішніх мереж кожного будинку. "Можливе таке, що тепло в будинок пустили, але в окремих стояках батареї не гріють. Тому після пуску теплоносія слюсарі по стояках додатково перевіряють запуск опалення", - розповідає Похвалений.
Не так давно в мерії погрожували не підключати до опалення будинки, за якими числяться великі борги. У свою чергу "Столиця. Главред" нагадує, що в разі затримок з початком опалювального сезону споживачі мають право не платити за послугу в повному обсязі.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас