"Ъ": У страховиків може з'явитись сильний конкурент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": У страховиків може з'явитись сильний конкурент

4109
Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив Держфінпослуг до кінця року створити державну перестрахувальну компанію зі статутним капіталом в 1 млрд грн., заявив глава відомства Василь Волга. "Ініціатором створення такої компанії є уряд, хто буде засновником - ще не визначено, але компанія на 100% буде державною. Аналіз 2009 року показав, що прибуток страхових компаній складає 3%, а перестрахувальних- 40%. Нерозумна та держава, в якої немає свого перестрахувальника", - сказав пан Волга.
На його думку, для створення компанії бюджетні кошти не знадобляться: "Капіталу для цього досить в держбанків". Зараз вирішується, який з них надасть приміщення для розвитку філіальної мережі перестрахувальника.
За даними Держфінпослуг, в I півріччі валові страхові премії склали 9,64 млрд грн. (+1,3%), з них перестраховано 4,55 млрд грн. (+21,1%): резидентам - 4,05 млрд грн. (+26,5%), нерезидентам - 499 млн грн. (-9,9%). Виплати склали 234 млн грн.
Компанія може узяти на себе ризик у розмірі 10% від суми статутного капіталу, страхових і технічних резервів. Тому значний капітал дозволить їй брати на себе великі ризики. "Статутний капітал в 1 млрд грн. потрібний для того, щоб брати ризики внутрішнього ринку. За оцінками експертів, ємкість українського ринку перестрахування - до $300 млн", - розповідає директор брокера "Дедал" Ібрагім Габідулін.
Страхувальники побоюються втручання держави в конкуренцію на ринку. "Це буде монополіст, і його поява з точки зору розвитку негативно позначиться на ринку. Втрачається розподіл ризиків між країнами, і вони залишатимуться усередині України. І якщо станеться природний катаклізм, він спричинить величезні збитки", - говорить президент Ліги страхових організацій Наталя Гудима.
"Страховики звикли працювати із великими іноземними перестрахувальниками, яких вони довго знають. Працювати з державним перестрахувальником вони будуть, лише якщо їх змусять силоміць, як це сталося в Білорусі", - упевнений Ібрагим Габідулін.
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас