"Ъ": Суд заборонив розривати договір між Emfesz та "Укренерго" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Суд заборонив розривати договір між Emfesz та "Укренерго"

Енергетика
341
В єдиному держреєстрі судових рішень було опубліковано рішення Господарського суду Одеської області від 4 жовтня, яким той відмовив НЕК "Укренерго" в розірванні договору про спільну діяльність з угорським трейдером Emfesz (входить до Group DF Дмитра Фірташа). У 2007 році "Укренерго" і Emfesz створили консорціум "Південна енергетична компанія": держкомпанія внесла до нього лінію електропередачі (ЛЕП) Південно-українська АЕС-Ісакча потужністю 750 кВт, а інвесторові належало вкласти $400 млн в реконструкцію експортних ЛЕП. Це мало дозволити розширити канал експорту, збільшивши обсяг експортних продажів на $150 млн на рік.
Але в травні 2009 року "Укренерго" звернулося до суду з вимогою розірвати договір про спільну діяльність і повернути йому внесок до СП - лінії електропередачі Південно-українська АЕС-Ісакча. На думку "Укренерго", інвестор істотно порушив умови договору (Emfesz так і не інвестував заявлену суму). Крім того, "Укренерго" вимагало стягнути збитки у розмірі 147,5 тис. грн., заподіяні компанії "Унаслідок того, що консорціум не забезпечив збереження переданого до статутного фонду майна НЕК". Йдеться про десять опор ЛЕП. Але суд відповів на цю вимогу відмовою: за його рішенням, вісім з цих десяти опор взагалі розташовані на території Молдови, і НЕК не мала права передавати їх консорціуму. У прес-службі "Укренерго" і Emfesz від коментарів відмовилися.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що подальша доля СП залежатиме від статусу ЛЕП "Укренерго". "Сьогодні Дмитро Фірташ дуже близький до влади, і я думаю, що керівництво Мінпаленерго проявить максимум зусиль, аби довести, що опори ліній електропередачі належать Україні", - говорить пан Гудима. Джерело в Мінпаленерго зазначає, що зараз статус опор спірний: "Незрозуміло, відносяться вони до України або до Молдови". Публічно молдавська сторона не пред'являла претензій Україні. Проте в міністерстві мають намір провести переговори з цією державою для врегулювання потенційної суперечки.
За словами співрозмовника, якщо під час переговорів не удасться домовитися про визнання лінії електропередачі за Україною, Emfesz буде дешевше побудувати нові ЛЕП, ніж використовувати ті, що існують, і в цьому випадку в консорціумі не буде сенсу. Начальник аналітичного відділу ДІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн погоджується, що доки не вирішиться питання про статус опор, експортувати електроенергію на румунському напрямі СП не зможе: "Це дуже ризиковано - по суті, Молдова у будь-який момент зможе заявити, що це її ЛЕП і виставити Emfesz рахунок за їх використання".
Олег Гавриш, Олександр Черновалов
За матеріалами:
Forexite Ltd.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас