Учені виявили життя на Марсі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Учені виявили життя на Марсі

135
Питання, чи існувало коли-небудь життя на Марсі, здається, остаточно розгадано. Учені дали ствердну відповідь і розповіли, що розставити всі крапки над i допоміг діоксид вуглецю (CO2) або просто вуглекислий газ, знайдений на Червоній планеті.
Летку речовину за допомогою супутників фахівці виявили в 6,5 км. над поверхнею Марсу. Утворитися діоксид вуглецю міг від води, яка була тут сотні мільйонів років тому. Тоді планета була теплішою, вологішою і сприятливішою для життя.
"Присутність парникового або вуглекислого газу могла викликати гідротермальні процеси в корі планети", - відзначили доктор Джозеф Михальський (інститут планетарних наук Аризони) і доктор Поль Нільс (NASA). Вони визнали, що до теперішнього часу поверхня Марсу залишається дуже холодною і сухою.
На відміну від Землі, на Червоній планеті немає щільної атмосфери. Проникаюче ультрафіолетове випромінювання Сонця давно спопелило б все живе на поверхні. Тому стратегія пошуку життя на Марсі, а в найближчому майбутньому і на супутниках Юпітера, ведеться на підповерхневих породах. Саме там можуть мешкати бактерії, які витягують енергію з мінерального ґрунту.
Нагадаємо, що недавно група учених NASA, дослідивши уламки метеорита, що прилетів на Землю з Червоної планети, уклала, що на Марсі дійсно три мільярди років тому було життя.
Залишки космічного мандрівника були виявлені в 1984 р. в Антарктиді. Метеорит отримав назву Allan Hills, або ALH84001. Багато років його вивчення не приносило жодних результатів, проте завдяки удосконаленню техніки у вчених з'явилися нові аргументи на користь теорії про існування життя на Марсі.
Як заявляють дослідники, кристали магнетиту, знайдені в метеориті, могли сформуватися лише в результаті діяльності бактерій. Вперше про своє відкриття учені NASA повідомили ще в 2003 р., проте тоді комп'ютерні моделі показали, що температура формування магнетиту робить неможливим будь-які біологічні процеси.
За матеріалами:
Утро
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас