Між двох вогнів. Перспективи суперечки між АУБ і НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Між двох вогнів. Перспективи суперечки між АУБ і НБУ

Валюта
812
НБУ зобов'язав банки збільшити регулятивний капітал до 120 мільйонів гривень. Асоціація українських банків подала до суду на НБУ . Павло Нуржинський, радник міжнародної юридичної компанії Integrites оцінив перспективи судової суперечки.
Далеко не всі банки до першого січня 2012 року мають можливість забезпечити відповідність своїх регулятивних капіталів новим вимоги регулятора. Ті, хто не в змозі зробити це вчасно, почали "боротьбу" з нововведеннями НБУ. Готовий передбачити, що так і з'явився спільний позов Асоціації українських банків і групи комерційних банків про визнання незаконними і недійсними окремих пунктів Постанови №273.
Ця постанова розбила юристів на два табори: прибічників і противників прийнятого акту. Противники вважають, що обов'язкові вимоги до розміру регулятивних капіталів повинні встановлюватися виключно законом, а не підзаконними актами, до яких належить і Постанова №273. А також нарікають на порушення Нацбанком прав середніх і малих банків.
Друга частина співтовариства небайдужих до даного питання підтримує НБУ в прагненні стабілізувати діяльність банківської системи шляхом підвищення рівня регулятивних капіталів банків. Прибічники НБУ вважають, що регулятор має повне право видавати обов'язкові до виконання банками акти, у тому числі відносно рівня регулятивного капіталу. Нескладно здогадатися, що підтримують подібну точку зору ті банки, які не мають жодних складнощів зі збільшенням рівня регулятивного капіталу до 120 млн. грн. і вище.
Незважаючи на те, що правова позиція і прибічників, і противників рішення НБУ продиктована кон'юнктурою, все ж аргументи на користь Нацбанку виглядають переконливіше. Як мінімум тому, що частина 2 статті 35 Закону "Про банки і банківську діяльність" прямо вказує на те, що порядок числення нормативу адекватності капіталу, мінімальний розмір регулятивного капіталу банку визначається не лише законом, але і нормативно-правовими актами НБУ. Отже, з юридичної точки зору постанова НБУ прийнята правомірно. А значить, шансів скасувати її через суд не так вже й багато.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас