Магера: МЗС пізно розіслав запрошення іноземним спостерігачам на місцеві вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Магера: МЗС пізно розіслав запрошення іноземним спостерігачам на місцеві вибори

Казна та Політика
217
Міністерство закордонних справ України (МЗС) надто пізно розіслало запрошення іноземним спостерігачам для участі в місцевих виборах 31 жовтня. Про це журналістам заявив заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Андрій Магера. Зокрема, він відзначив, що така ситуація викликає "занепокоєння і здивування і порушує практику, яка склалася останніми роками".
"Формально-юридично ЦВК не зобов'язана запрошувати спостерігачів до України. Але практика попередніх років свідчить, що Україна запрошує іноземних спостерігачів, а вони посилають своїх представників. Чому це було зроблено досить пізно з боку МЗС, цікаво знати. Не хочеться думати, що існує ігнорування позиції Президента з цього питання", - сказав Магера.
За його словами, на попередніх парламентських і президентських виборах МЗС розіслав запрошення представникам іноземних країн і міжнародних організацій через 1-2 тижні з моменту призначення виборів, а на цих виборах такі запрошення були розіслані в час, коли вже формувалися територіальні виборчі комісії. Він підкреслив, що це негативна практика, оскільки міжнародним організаціям необхідний час, щоб підготувати фахівців для роботи на виборах.
Магера відзначив необхідність присутності міжнародних спостерігачів на виборах 31 жовтня. "В Україні ще досить хистка демократія і для її затвердження необхідний ще не один виборчий процес. Якщо ситуація піде таким чином, я не впевнений, що нас хвалитимуть за проведення виборів 2010 р. Ситуація може зайти в безвихідь. Є загроза міжнародної ізоляції України, якщо на виборах будуть зафіксовані істотні порушення", - сказав він.
Також Магера прокоментував резолюцію ПАРЄ стосовно України. "Ситуація непроста. Надходять тривожні звістки з Ради Європи. Тому личити формально до виборчого процесу не можна. Цей виборчий процес є далеким від того, який у нас був на останніх виборах Президента. Я вже не говорю про парламентські вибори 2006-2007 рр. На жаль, Україна в багатьох моментах відкочується назад в частині дотримання стандартів виборчого процесу", - сказав він.
Нагадаємо, що 14 вересня ц.р. прес-секретар Міністерства закордонних справ Олександр Дікусаров заявив, що Україна не запрошувала міжнародних спостерігачів ОБСЄ на місцеві вибори 31 жовтня 2010 р.
Як він тоді відзначив, в України немає зобов'язань перед ОБСЄ щодо запрошення спостерігачів на місцеві вибори. Він також сказав, якщо спостерігачі ОБСЄ висловлять бажання бути присутніми на виборах 31 жовтня і дадуть відповідну заявку, то вона буде розглянута.
Відзначимо, що 27 вересня ц.р. за дорученням Президента міністр закордонних справ Костянтин Грищенко послав запрошення керівництву Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ і Конгресу місцевої і регіональної влади Ради Європи розглянути можливість направлення спостерігачів на місцеві вибори в Україні.
Ще раніше Президент Віктор Янукович написав лист в Український конгресовий комітет, в якому висловився про велику зацікавленість в прозорості й чесності проведення виборів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас