Депозити юросіб зростають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити юросіб зростають

Кредит&Депозит
380
За даними Нацбанку , депозити населення збільшилися на 2,1% - до 256,3 млрд. грн., юросіб - на 4,2%, до 135,2 млрд. грн. І якщо вклади населення стабільно зростають ще з другої половини минулого року, то депозити корпоративного сектора почали поступово надходити в банківську систему лише з весни 2010 р. При цьому в червні обсяг депозитів юросіб трохи скоротився, після чого зростання знову відновилося і триває досі.
Експерти вважають, що приріст депозитів юридичних осіб в першу чергу пов'язаний зі збільшенням оборотів компаній по поточних рахунках. "Компанії стали краще почувати себе, купівельний попит зростає як усередині країни, так і за кордоном", - сказав голова правління "Правекс банку" Сергій Наумов.
Депозити юросіб зростають не лише через збільшення оборотів компаній, але і тому, що бізнес зараз з великим побоюванням вкладає в інвестиційні проекти, вважаючи за краще тримати гроші на банківських рахунках. "Цього літа банківська система України зіткнулася з незвичайною проблемою - надлишком вільних коштів. Цей надлишок можна пояснити збільшенням обсягів експортних операцій, поверненням раніше виданих кредитів.
При цьому видавати нові позики фінустанови не квапляться. Після кризи банки стали набагато обережнішими, та й самі підприємства бояться вкладати великі гроші в нові проекти", - говорить Володимир Воронов, глава управління корпоративного банкінгу "ОТП Банку". За його словами, незважаючи на те, що брак ресурсів у компаній все ще відчувається, касові розриви поступово скорочуються і зростає обіговий капітал.
Як відзначає Сергій Наумов, корпоративні клієнти рідко розміщують вільні кошти на довгострокових депозитах. "Зараз найбільш популярні депозити до запитання з мінімальними обмеженнями і поточні рахунки з підвищеними процентними ставками", - підтверджує Володимир Воронов.
Аналітик компанії "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач вважає, що, окрім пожвавлення бізнес-активності в країні, зростання банківських вкладень корпоративного сектора свідчить про те, що компанії почали отримувати живі гроші від реалізації ПДВ-облігацій. "Кошти від продажу ПДВ-облігацій почали надходити на поточні рахунки підприємств приблизно з вересня", - відзначила Головач. За оцінками аналітика компанії Concordе Capital Микити Михайличенка, близько 40-50% від отриманих експортерами ПДВ-облігацій вже продані їх первинними одержувачами. "Саме це дало додатковий імпульс зростанню корпоративних депозитів", - вважає аналітик.
Якщо великий бізнес почав оправлятися від наслідків кризи ще минулого року, то зараз свій вклад в приплив корпоративних депозитів робить і середній бізнес. На думку Наумова, хоча великі компанії володіють більшою ліквідністю в абсолютному значенні, гроші почали з'являтися і в сегменту малого і середнього бізнесу.
Підходи банків до кредитування, за словами експертів, від розміру позичальника, як і раніше, не залежать. "Банки віддають перевагу тим позичальникам, які мають стабільний фінансовий стан і які поводилися порядно з банками під час кризи, незалежно від того, малий це чи великий бізнес", - повідомив Наумов. І зараз у зв’язку з необхідністю формування резервів під проблемні кредити видача нових позик сумнівним позичальникам для банків недопустима. "Важливий не розмір, а ступінь надійності позичальника. Тому кредитування залишається процесом точковим, а не стихійним, як до кризи", - вважає Анастасія Головач.
Всього за січень-вересень поточного року обсяг депозитного портфеля фізосіб зріс на 44,9 млрд. грн., юросіб - на 18 млрд. грн. При цьому валютні депозити в нинішньому році не користуються популярністю: загальний обсяг депозитів у валюті з початку року зріс на 5,7%, а депозитів в гривні - на 25,4%. Причина - досить низькі процентні ставки по валютних вкладах. Навесні 2010 р. ставка по депозитах в гривні досягала 23% річних, тоді як ставка по валютних вкладах рідко доходила до 10% річних. І хоча зараз ставки по гривневих депозитах знижуються, населення аж до вересня 2010 р. віддавало перевагу вкладам в нацвалюті. Втім, за прогнозами Головач, у вересні статистика НБУ, швидше за все, покаже зростання депозитів населення у валюті у зв'язку зі зниженням курсу гривні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас