Гідрометслужба: Отрута з Угорщини потрапить в Україну через тиждень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гідрометслужба: Отрута з Угорщини потрапить в Україну через тиждень

Казна та Політика
1008
Отруйні речовини, що потрапили у води річки Дунай унаслідок катастрофи на заводі в місті Айка (Угорщина), попадуть в українську акваторію Дунаю 19-20 жовтня, повідомляє Міністерство охорони природного середовища України в понеділок із посиланням на інформацію Гідрометеослужби.
За даними прес-служби Мінприроди, протягом 7-10 жовтня зміни поверхневого стану води не спостерігалося, а вміст забруднюючих речовин у воді не перевищує гранично допустимих концентрацій.
Державна екологічна інспекція з довкілля охорони північно-західного регіону Чорного моря на виконання доручення Мінприроди проводить щоденні спостереження за станом річки Дунай. Результати спостережень щодня надаються Мінприроди і МНС України, заявляє прес-служба.
Як відомо, 8 жовтня ц.р. керівництво Угорщини повідомило, що отруйні речовини почали рухатися у бік Дунаю, але не потрапили в цю річку. Але трохи раніше угорські джерела інформації повідомляли, що луги попали в рукав однієї з приток Дунаю.
Нагадаємо, що 11 жовтня ц.р. прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан попередив, що може впасти ще одна гребля на алюмінієвому заводі. Також керівництво країни повідомило, що готується евакуація 5 тис. угорців, в основному жителів міста Дешевера.
Як повідомлялося раніше, 4 жовтня в результаті пошкодження баку на глиноземному заводі в районі угорського міста Колонтарь рідкими токсичними відходами залило 7 населених пунктів.
В деяких з них глибина отруйної рідини досягає двох метрів. В результаті аварії чотири людини загинули, десятки отримали опіки.
В трьох районах країни оголошено надзвичайний стан. З місць, що знаходяться в районі лиха, рятувальники евакуювали жителів близько 7 тис. осіб.
Місто Колонтарь, на яке припав епіцентр катастрофи, більше не придатне для життя. Люди покидають свої будинки і не збираються в них повертатися.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас