Оголошені лауреати Нобелівської премії з економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оголошені лауреати Нобелівської премії з економіки

518
11 жовтня були оголошені імена лауреатів Нобелівської премії в області економіки. Ними стали троє вчених: американці Пітер Даймонд і Дейл Мортенсон і британець Крістофер Піссарідес (він також має кіпрське громадянство).
Винагорода їм була вручена за дослідження ринків з моделями пошуку.
Варто відзначити, що в XXI столітті Нобелівські премії з економіки отримували практично лише американці. Винятків було всього два: у 2003 році премію розділили американець Роберт Інгл і англієць Клайв Гренджер, а в 2004-му - американець Евард Прескотт і норвежець Фінн Кідланд. Винагороди також удостоювалися Деніел Канеман (2002 рік) і Роберт Ауман (2005), які мають громадянство США й Ізраїлю.
Врученням премії з економіки завершився так званий Нобелівський тиждень, який став 109-м за рахунком.
Минулого понеділка був названий володар винагороди в області медицини і фізіології. Ним став британський вчений Роберт Едвардс, який в 1950-х роках розробив методику штучного запліднення яйцеклітин поза тілом жінки, так зване "ін вітро". Варто відзначити, що це рішення Нобелівського комітету вже викликало обурення Ватикану.
У вівторок були оголошені лауреати Нобелівської премії в області фізики. Ними стали учені Костянтин Новосьолов і Андрій Гейм, які в даний час працюють у Великобританії.
В середу Нобелівську премію в області хімії отримали американець Річард Хек, а також японці Еіті Негісі і Акіра Судзукі.
В четвер був названий лауреат в області літератури. Нобелівську премію отримав перуанець Маріо Варгас Льоса.
А вже в п'ятницю був оголошений лауреат Нобелівської премії миру. Ним став китайський дисидент Лю Сяобо, який в даний час перебуває у в'язниці. Це рішення Нобелівського комітету спровокувало серйозний міжнародний скандал.
Варто відзначити, що переможці в кожній з номінацій отримають по 10 мільйонів шведських крон, це приблизно півтора мільйони доларів. Церемонія вручення винагород традиційно відбудеться в день смерті Альфреда Нобеля - 10 грудня в Стокгольмі.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас