Банки готуються створити єдиний чорний список боржників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки готуються створити єдиний чорний список боржників

Кредит&Депозит
1168
Топ-20 українських банків домовляються про обмін інформацією про несумлінних позичальників і створення єдиного чорного списку найбільших боржників. Про це повідомляє "Дело".
Компанії і підприємства, які під час кризи перестали обслуговувати свої борги перед банками, потраплять до єдиного списку проблемних боржників. "Нещодавно ми збиралися з керівниками двадцяти найбільших українських банків і домовилися сформувати загальну картотеку несумлінних позичальників", - повідомив "Делу" голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.
Картотека міститиме інформацію про позичальників, які всіляко намагалися ухилитись від виконання своїх зобов'язань перед банком і не погодилися на запропоновані варіанти реструктуризації боргу. "До списку входять лише найбільші по сумах боржники банків", - говорить член правління Промінвестбанку Владислав Кравец Владислав Кравець. Позичальники, які погодилися піти на кредитні канікули або переглянули графік погашення боргу, за словами банкірів, до чорного списку зараховані не будуть.
В бюро кредитних історій, для яких створення подібних баз є профільним заняттям, ініціативу банків зі створення чорного списку боржників не підтримують і піддають критиці. "Замість того щоб створювати такі клуби по інтересах і обмінюватися списками, потрібно переймати досвід цивілізованих країн і приєднатися до одного з п'яти зареєстрованих бюро кредитних історій", - вважає директор Українського бюро кредитних історій Богдан Пшеничний. З топ-20 банків в числі партнерів цього бюро всього п'ять - ПриватБанк , УкрСиббанк , "Сведбанк", ВТБ і ПУМБ . В Міжнародного бюро кредитних історій таких партнерів всього чотири - "Сведбанк", "Родовід Банк" , ВТБ і ПУМБ.
Головна проблема, з якою зіткнуться банки-укладачі картотеки неплатників, на думку фахівців бюро, полягає в актуалізації даних із списку і їх оновленні. "Маю скепсис із приводу чорних списків, оскільки завжди виникне питання актуалізації інформації, процедури виведення з чорного списку компаній, які розрахувалися з банком, питання про право позичальника на заперечення факту знаходження в цьому списку й інші спірні питання", - відзначає Богдан Пшеничний.
Проте банкіри стверджують, що все під контролем. "На даний момент це питання опрацьовується, шукаються методи створення картотеки, яка б не зачіпала банківської таємниці і не порушувала чинного законодавства", - говорить Ярослав Колесник.
За словами фінансистів, у них і в думках не було створювати конкурента бюро кредитних історій. Список, складений банкірами, і інформація, яку збирають бюро, практично не перетинаються. "Ми створюємо список з топ-10 бізнесменів-бенефіціарів, чиї компанії не обслуговують свої борги перед банками і всіляко намагаються піти від сплати боргу. Це дуже значимі прізвища і досить великі борги, якими бюро не займаються", - стверджує член правління "Промінвестбанку" Владислав Кравець.
За його словами, задумка створення списку полягає в тому, щоб зрозуміти ситуацію того чи іншого боржника, докопатися до суті і далі спільними зусиллями банків, які постраждали від цього клієнта, намагатися з ним боротися. "Це окремий специфічний план боротьби банків з крупними неплатниками", - пояснює Кравець.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас