Темна сторона банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Темна сторона банків

Казна та Політика
1805
В п'ятницю проект USAID спільно з агентством Standard & Poor’s і Агентством фінансових ініціатив представили дослідження про інформаційну прозорість банківської системи України. На думку експертів, рівень прозорості української банківської системи за останні два роки зменшився, причому не останню роль в цьому зіграли іноземні банківські групи.
Українська економіка порівняно з іншими країнами Центральної і Східної Європи зростає швидше, поступаючись за темпами зростання лише Туреччині і Казахстану. У першому півріччі 2010 р. реальний сектор української економіки показав зростання на 6% г/г. Країни, що "розвиваються, у тому числі Україна, відновлюються дещо краще від розвинених держав, хоча те, що ми бачимо (стан і прозорість економік країн, що розвиваються), нас засмучує", - говорить Світлана Бородіна, директор Служби рейтингів корпоративного управління Standard & Poor’s.
Позитив для українського фінансового ринку - зростання українського фондового ринку в 2009-2010 рр., а також повернення депозитів у банківську систему. За темпами зростання фондового ринку в 2010 р. Україна знаходиться в п'ятірці лідерів серед країн Центральної і Східної Європи (в цілому за останні три роки ринок просів на 36%, що, ймовірно, і призвело до його стрімкого зростання останнім часом). Правда, поки цим ринком цікавляться переважно іноземні інвестори, тоді як вітчизняні несуть гроші в банківську систему, що, власне, і є основною причиною зростання банків.
В той же час, на думку експертів USAID, зараз інформаційна прозорість банківського сектора України досить низька: у 2010 р. рівень прозорості банків знизився практично до рівня 2006 р. Експерти констатують регрес індексу прозорості: за підсумками дослідження USAID індекс склав 42,7%, впавши на 6,1 процентного пункту порівняно з 2009 р., хоча в попередні п'ять років цей показник постійно зростав.
"Розкриття інформації є ключем до завоювання довіри серед інвесторів", - нагадує керівник проекту USAID "Розвиток ринків капіталу" Роберт Бонд. За його словами, обсяг банківської фінансової і операційної інформації в публічному доступі значно скоротився, різко погіршився і доступ до тієї звітності, що представляється в регулюючі органи (конкретно в НБУ).
Корисної інформації в звітності банків міститься лише 14% від загального обсягу, левова ж частка інформації в звітах - досить розпливчаті формулювання про досягнення, структуру і завдання менеджменту. "Цього року лише кожна третя фінансова установа України, підготувавши річний звіт, забезпечила його публічну доступність", - констатує Роберт Бонд. Причому, за його словами, банки свідомо відмовляються від публікації звітів. "І це пов'язано з політикою материнських компаній", - запевняє незалежний експерт Агентства фінансових ініціатив Олексій Куценко.
Втім, провиною всьому не лише криза (банки не хочуть показувати, що реально твориться в їхніх балансах, та і витрачатися на складання звіту - теж), але і відсутність культури складання і публікації річного звіту. "Частина банків не розкривають інформацію не тому, що не хочуть, а тому, що не знають, як краще це зробити, тому вважають за краще не робити нічого", - говорить старший радник з питань розвитку ринків капіталу проекту USAID Віктор Стеценко. Він вважає, що при посиленні контролю регулятора за відкритістю комерційних банків відкритість системи однозначно підвищиться.
Експерти USAID і S&P поки відмовляються робити якісь прогнози щодо зміни рівня прозорості українських фінустанов, оскільки "ось вже третій рік ці прогнози не справджуються".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас