За запит - у лоба — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За запит - у лоба

Казна та Політика
1491
Нацбанк минулого тижня деталізував правила надання своїх стабілізаційних кредитів підопічним. Також він уточнив зобов'язання, які беруть на себе всі отримувачі таких позик: НБУ одержує право серйозно обмежувати їх в операціях і вводити в банках тимчасову адміністрацію. Новий документ з'явився з однією метою - назавжди відбити у банкірів бажання звертатися за кредитами до регулятора, а також не випрошувати у нього відстрочки з погашення раніше наданих позик. Фінансисти впевнені, що за допомогою нового документа центробанк її досягне.
У НБУ погодилися лише неофіційно пояснити, чим викликано затвердження на минулому тижні постановою № 445 "Технічного порядку проведення операцій з надання Національним банком стабілізаційних кредитів банкам". Ще влітку на ньому наполягали під час переговорів з нашою владою представники Міжнародного валютного фонду.
Вони вимагали, щоб Нацбанк припинив огульну видачу нових кредитів підопічним і почав активно стягувати раніше надані позики. Адже не секрет, що, незважаючи на зростання ліквідності банківської системи у 2010 р. (її загальний депозитний портфель у січні-серпні зріс на 16,1%, до 380 622 000 000 грн.) і мляве кредитування населення та підприємств, далеко не всі українські фінустанови до цих пір розрахувалися з регулятором із боргів.
Вони продовжують оббивати пороги центробанку, випрошуючи відстрочки із позик, отриманих у минулому році. Саме на 2009 р. припав пік нацбанківського кредитування: він надав 70 банкам з 176 працюючих в нашій країні під програми фінансового оздоровлення 47859 млн грн. У цьому році заявок на позики надходило значно менше, до того ж центробанк був більш розбірливим у кредитуванні: він профінансував лише 13 банків на 2,66 млрд грн.
Постанова НБУ № 445 не містить нових правил оформлення нацбанківських стабкредитів, а лише конкретизує всі попередні документи регулятора на цей рахунок.
"Нацбанк дав детальне технічне пояснення процесу взаємодії із фінустановами, стосовно гармонізації, видачі та обслуговування стабілізаційних кредитів. Стали більш зрозумілими внутрішні процеси в НБУ, вимоги до документів, а також хто за що відповідає", - розповів начальник відділу фондування та ринків капіталу OTP Bank Михайло Видякін.
Крім того, в документі детальніше, ніж у всіх попередніх постановах НБУ, описані санкції, які центробанк має право застосовувати до всіх претендентів на видачу нових позик і пролонгацію старих.
"Це більше не розпливчасті формулювання, які можна двояко трактувати і незрозуміло, як саме застосовувати, а чітко прописані повноваження регулятора, з яких тепер не виникає питань", - пояснив директор казначейства одного з київських банків.
Так, за постановою НБУ № 445, нацбанківці мають право персонально вводити для прокредитованих банків обмеження на активні операції (розміри, строки кредитування пов'язаних осіб і сторонніх позичальників, міжбанківських позик, купівлю цінних паперів тощо), залучення депозитів від населення і , найголовніше, вводити в них тимчасову адміністрацію. Для призначення адміністрації банку-позичальнику достатньо двічі поспіль не виконати будь-який з пунктів плану фінансового оздоровлення, який фінустанова в обов'язковому порядку надає центробанку при отриманні стабкредиту.
"Ці плани пишуться банками, як то кажуть, на око і виконуються зазвичай на 60-70%, тобто порушуються досить часто. Адже вони розраховані на кілька місяців, а то й на рік, і дуже багато подій ми не може передбачити на 100%, оскільки не знаємо напевно, як ринок буде поводитись у тій чи іншій ситуації, тим більше, в нинішній, кризовий час ", - зазначив заступник голови одного з київських банків.
Саме перспектива введення тимчасової адміністрації найбільше занепокоїла фінансистів під час вивчення нової постанови НБУ. І саме на таку реакцію розраховували нацбанківці при розробці нового документа.
"З новим порядком Нацбанку буде куди простіше контролювати виконання умов програм фіноздоровлення", - сказав старший фінансовий аналітик агентства "Кредит-Рейтинг" Олександр Калашников. У центробанку не сумніваються, що нові санкції відіб'ють бажання у фінустанов в цьому році просити про виділення нових стабкредитів або про пролонгацію старих, і регулятор зможе до кінця року мало не повністю згорнути кредитування.
"Це піде на користь фінансовому ринку. Адже нічого, крім хабарництва, лобіювання інтересів підконтрольних бізнес-структур і посилення нездорової конкуренції, роздачею чергових траншів бюджетних грошей не досягти", - зазначила керівник проекту антикризової підтримки банків Українського кредитно-банківського союзу Наталя Зубрицька. Постанова НБУ № 445 набула чинності минулого тижня, тому її ефективність можна буде оцінити найближчим часом.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас