Стельмаху повернули права — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмаху повернули права

Казна та Політика
1162
Тиждень тому Конституційний суд відмінив конституційну реформу 2004 р., через яку регулятор шість років тому втратив це право. І чи не відразу нацбанківці заявили про плани подання до Верховної Ради перших законопроектів в новій якості. "Дійсно, ми маємо намір активізувати цю роботу. Але все таки робитимемо це за обкатаною останніми роками схемою: тобто після узгодження документів із суб'єктами фінансового ринку, профільними комітетами ВР і колегами в Кабінеті Міністрів. Як показала практика останніх років, після цього законопроекти мають значно більше шансів бути прийнятими парламентом", - заявив директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков. Після того, як Нацбанк втратив право законодавчої ініціативи в грудні 2004 р., він просував свої законопроекти за допомогою двох джерел: народних депутатів і уряду.
Як повідомили в центральному банку, перші документи вони самостійно подадуть до Верховної Ради вже до кінця жовтня. Це будуть два законопроекти, над якими чиновники працювали у вересні: "Про систему гарантування вкладів фізосіб", відповідно до якого Фонду гарантування вкладів фізичних осіб повністю передається нагляд над проблемними фінансовими установами, і "Про внесення змін до деяких законів України (відносно регулювання діяльності банків)", яким підвищуються вимоги до капіталів створюваних банків - з 75 млн. до 500 млн грн. Якщо до першого документа фінансисти не мали істотних претензій, то відносно другого почали протестувати ще в кінці вересня. Вони побоюються, що на першому етапі нові вимоги до капіталів висуватимуться до нових банків, а з часом регулятор зажадає довести до 500 млн грн. "уставники" і всіх інших.
"Законопроект Нацбанку загрожує діяльності 2/3 українських фінустанови", - запевнив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко . Втім, у відомстві пана Стельмаха практично не сумніваються в підтримці своїх новацій Верховною Радою. У регулятора досить вагомі аргументи: економічна криза 2008-2010 рр. показала, що брак в банків капіталу став однією з причин поголовного закриття фінансових установ і обурення вкладників проблемних банків. Лише за останні півтора роки регулятор поставив на ліквідацію 14 фінустанов і ще в чотирьох на 1 вересня продовжували працювати його тимчасові адміністратори.
Не менш резонансним обіцяє бути і третій законопроект, який, як очікується, Нацбанк повинен зареєструвати в парламенті в кінці жовтня - початку листопада, - "Про захист прав кредиторів". Цей законопроект все ще доопрацьовується центробанком в співпраці з Кабміном, але, як показали перші його редакції, здатний спровокувати справжню революцію в роботі з проблемними позичальниками (банкіри почали його лобіювати ще в кінці 2009 р., і тепер їм удалося заручитися підтримкою із цього приводу віце-прем'єра Сергія Тігіпка).
Новим документом вводиться кримінальна відповідальність відносно неплатників із кредитів при маніпуляціях із заставами, обмежуються їх можливості із оскарження в судах кредитних договорів і істотно розширюються можливості банків з продажу закладеного майна. Фінансистам, зокрема, дозволяється виселяти з квартир, що продаються, сім'ї з малолітніми дітьми. НБУ має лише одну можливість провести відверто "антисоціальний" документ через ВР - це заручитися підтримкою Кабміну і, відповідно, урядового лобі в парламенті.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас