"Ъ": Мінекономіки та ГоловКРУ хочуть отримати право призупиняти торги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Мінекономіки та ГоловКРУ хочуть отримати право призупиняти торги

Казна та Політика
329
Мінекономіки оприлюднило доопрацьований проект змін до закону "Про здійснення держзакупівель". Ці поправки були схвалені на засіданні Кабінету міністрів ще 4 жовтня, але міністр економіки Василь Цушко пообіцяв погодити документ з Єврокомісією і Світовим банком. Порівняно з версією, оприлюдненою у вересні, з проекту закону зникла норма, що дозволяє Держкомстату отримувати від замовника торгів план держзакупівель для моніторингу цін на товари, роботи і послуги. Ця зміна повинна набути чинності з 1 січня 2011 року. Виключені з документа і такі види торгів, як редукціон і вільний вибір. Збільшився поріг проведення процедури запиту цінових пропозицій з нинішніх 200 тис. грн. до 700 тис. грн. (раніше Мінекономіки пропонувало 300 тис. грн.).
В оновленій версії проекту закону розширюються повноваження Мінекономіки як уповноваженого органу у сфері держзакупівель і Головного контрольно-ревізійного управління - вони зможуть ініціювати припинення тендерних процедур в разі виявлення порушень. Зараз орган оскарження - Антимонопольний комітет - припиняє торги лише за заявкою учасника тендеру. Термін розгляду скарг скорочується з 30 до 20 робочих днів. А якщо комітет не прийме рішення за скаргою за 23 дні, вона вважатиметься відхиленою.
За словами заступника глави КРУ Дениса Красникова, зараз вони проводять позапланові перевірки тендерів з підвищеним ступенем ризику - вивчають відповідність предмету держзакупівлі виду діяльності замовника торгів, результати конкурсу, вартість закупівлі. "Ми оперативно вивчаємо тендери, - говорить він, - і за декілька днів можемо відправити виявлені факти порушень на вивчення Антимонопольного комітету. Але він, як орган заперечення, не може припинити процедуру торгів за зверненням держорганів - лише якщо із скаргою звернеться підприємець-учасник торгів. Якщо зміни приймуть, в комітету буде юридична можливість вивчити наші акти перевірок".
Експерти не підтримують розширення переліку органів, що впливають на торги. На думку в.о. голови Союзу малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслава Биковця, досить одного Антимонопольного комітету, аби прийняти рішення про припинення процедури.
"Чим більше контролюючих органів, тим більше можливостей для корупції, - вважає пан Биковець.- А що буде причиною виходу КРУ на перевірку? Ми знаємо, що є фірми, для яких в тендері головне не результат, а подача скарги". Президент Асоціації підприємців і промисловців-постачальників товарів, робіт і послуг для державних потреб Володимир Доброскок вважає, що ефективніше було б розглядати скарги із тендерних порушень в суді, а в закон вписати процедуру і терміни розгляду таких скарг. Крім того, плату за розгляд скарг необхідно відмінити, оскільки через це тендери майже ніхто не оскаржує, зазначає експерт.
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас