Вибори у Киргизії пройшли спокійно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори у Киргизії пройшли спокійно

Казна та Політика
211
У Киргизії 10 жовтня завершилися вибори в Жогорку Кенеша (однопалатний парламент) республіки. Голосування проходило без серйозних ексцесів, проте від всіх минулих виборів воно відрізнялися переповненими урнами, в яких на половині виборчих ділянок до середини дня не вистачало місця через велику довжину бюлетенів.
За даними, що надійшли до Центрвиборчкому з регіонів Киргизії, активність виборців на момент закриття ділянок склала 56,5 відсотка. Правом голосу в Киргизії володіють 2 852 751 людина. У Центральній виборчий комісії зазначили, що найактивніше на виборах голосували жителі міста Оша. Там на ділянки прийшли майже 66,28 відсотка виборців, повідомляє "Інтерфакс".
Спостерігачі від Організації безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) в ході голосування високо оцінили організацію виборів в Киргизії. "Вибори проходять бездоганно", - ще до закриття виборчих ділянок заявив координатор місії спостерігачів ОБСЄ Мортен Хоєглунд.
У ЦВК визнають, що під час виборів були відмічені різні порушення, але заявили, що вони не можуть вплинути на результати виборів. Опозиція Киргизії вважає, що влада не забезпечила чесних виборів, заявив журналістам екс-прем'єр-міністр республіки, лідер партії "Ар-Намис" Фелікс Кулов. Тому, вказав він, опозиційні партії об'єдналися і домовилися жорстко контролювати процес. Кулов відзначив, що, за даними спостерігачів партії, вже зафіксовані порушення на декількох ділянках.
Глава групи міжнародних спостерігачів від Міжпарламентської асамблеї держав-учасників СНД, голова комітету Ради Федерації у справах СНД Андрій Молчанов заявив, що, на його думку серйозних порушень на виборах не допущено. "Жодної інформації, що стались якісь ексцеси, здатні вплинути на голосування, немає", - сказав він в інтерв'ю РИА "Новости".
Процес голосування на парламентських виборах в Киргизії пройшов без значних порушень, але визнання виборів демократичними і відкритими можливе лише тоді, коли виборчі комісії здійснять підрахунок голосів, заявила в інтерв'ю "Інтерфаксу" лідер правозахисної коаліції "За демократію і цивільне суспільство" Динара Ошурахунова.
"Необхідно діждатися підсумків. І якщо вони відобразять реальне волевиявлення народу, тоді це будуть дійсно вільні, демократичні вибори", - підкреслила Ошурахунова.
Генеральна прокуратура Киргизії в неділю порушила кримінальні справи за фактом порушення виборчого законодавства. За інформацією генпрокурора республіки Кубатбека Байболова, порушено три кримінальних справи, дві з них - за фактом спроби вкидання бюлетенів членами дільничної виборчої комісії за попередньою змовою з громадянами. "Була спроба вкидання в першому випадку п'яти бюлетенів, в другому випадку - трьох", - наводить агентство слова прокурора. Генпрокурор запевнив, що винні будуть притягнені до кримінальної відповідальності.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас